Близько половини зареєстрованих переселенців живе на окупованій території

Дата: 25 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Близько половини з 1,5 млн офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщеними особами громадян живуть на тимчасово окупованій території.

Про це в інтерв’ю Інтерфакс-Україна повідомила заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук.

Станом на 24 листопада кількість зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб з Донбасу і Криму сягнула 1 млн 458 тис. 737 осіб. Серед тих, хто лишився на ТОТ, зокрема, українські пенсіонери, які вимушені реєструватися як ВПО, хоча насправді ними не є.

“Якщо на листопад кількість зареєстрованих переселенців становить близько 1,5 млн, то з них кількість людей, які живуть на тимчасово окупованій території, – близько половини. Тобто це люди, які формально залишаються на окупованих територіях і реєструються як внутрішньо переміщені особи виключно із соціальних міркувань”, – зазначила Голованчук.

Водночас заступниця міністра повідомила, що у відомстві відмовилися від ідеї передання Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб разом із відповідними програмами та фінансуванням, яка наразі перебуває в Міністерства соціальної політики.

“Забрати базу внутрішньо переміщених осіб – означає перейняти всі послуги, які надаються за ланкою Мінсоцу, а Міністерство реінтеграції не володіє такими розгалуженими представницькими функціями на місцях. Тому наразі це не актуально з погляду наших можливостей, але як стратегічна мета на майбутнє це можливо”, – сказала вона.

Відомо, що через початок пандемії коронавірусу, запровадження обмежень та, як наслідок, втрату роботи багато переселенців змушені їхати назад на окуповані території та наражатися на небезпеку, адже не мають змоги сплачувати орендну плату.

На час карантину Верховна Рада вирішила тимчасово не застосовувати до внутрішньо переміщених осіб необхідності підтверджувати присутність на підконтрольній Україні території, щоб вони могли зберегти статус ВПО і без перешкод після карантину отримати нараховані пенсії та соціальні виплати. Однак правозахисники кажуть, що пенсіонерам з ТОТ треба надати більше часу на ідентифікацію в Ощадбанку й після карантину.

До початку пандемії пенсіонери з ТОТ щомісяця перетинали лінію розмежування для того, щоб отримати виплати. Деякі з них помирали в чергах

Нагадаємо, що нещодавно ЄСПЛ підтримав сторону України в справі про виплату пенсій на окупованих територіях. ZIMINA докладно розповідала, що насправді означає рішення суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter