Близько 20–25% зниклих безвісти військових знайшли у полоні – Уповноважений з питань зниклих безвісти

Дата: 05 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Близько 20–25% зниклих безвісти українських військових знайшли у російському полоні. 

Про це в ефірі національного телемарафону сказав Уповноважений з питань осіб, які зникли безвісти за особливих обставин, Олег Котенко

Фото: The Washington Post

У липні Котенко оцінював кількість зниклих безвісти військових у сім тисяч. 

“Якщо ми говоримо про військових, то розуміймо, хто такі військові. Є ЗСУ, є Нацгвардія, є прикордонники, є СБУ – і це різні інституції. Вони не входять в цифру, яку дає ЗСУ.  ЗСУ дає дані про дві тисячі зниклих військових. Наш колцентр має орієнтовно 7200 людей”, – казав він “Суспільному”.

Ще тоді уповноважений наголошував, що значна кількість зниклих безвісти знаходяться у полоні, однак їх навіть орієнтовну кількість він не називав. 

“Ми говорили про те, що понад 7 тисяч людей вважаються зниклими безвісти. Ця цифра не є коректною. З того часу ми знайшли близько 20–25% в полоні. Тому ця цифра менша”, – сказав він 5 серпня.

Також Котенко додав, що нині вже вдалося повернути понад 500 тіл загиблих захисників: “Ми робимо це щотижня. Робота ведеться, і я думаю, що ми повернемо всіх наших захисників, які загинули”.

Нагадаємо, що досі невідома точна кількість військовополонених ні в Україні, ні у Росії. 

Серед полонених у Росії українців понад 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”, а також понад 1,5 тисячі цивільних, яких тримають як “обмінний фонд”. Монітори ООН не мають доступу до українських військовополонених у Росії, однак знають про їхні катування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter