Bloomberg: ЄС підозрює Росію в спробі “інтегрувати” ОРДЛО

Дата: 13 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський Союз вважає, що Росія намагається поступово поглинати частини непідконтрольного українському уряду Донбасу.

Про це повідомляє Bloomberg.

Фото: з відкритих джерел

Журналісти видання ознайомилися з документом, який нещодавно офіційний Брюссель презентував країнам-членам Євросоюзу. Його автори вважають, що організація виборів на Донбасі й видавання жителям ОРДЛО російських паспортів спрямовані на “фактичну інтеграцію непідконтрольних уряду України територій до Росії”.

Для підвищення “стійкості України до російської агресії” в ЄС пропонують: 

  • посилити підтримку в боротьбі з “гібридними загрозами, включно з протидією кіберзагрозам та дезінформації”;
  • допомагати українській програмі вакцинації проти коронавірусу, “особливо вразливим групам, щоб уникнути подальшого ослаблення країни через тривалу кризу здоров’я та соціально-економічну кризу”;
  • підсилити енергетичну безпеку для зменшення залежності від Росії;
  • покращити зусилля щодо відмови у визнанні російських паспортів, виданих жителям Криму та частин Донбасу;
  • розглядають і можливість дозволити Україні брати участь у деяких безпекових проєктах ЄС.

Посли ЄС у Комітеті з питань політики та безпеки, з якими поспілкувалися журналісти, мали різні погляди на цей документ. Так, одна група широко підтримувала запропоновані ініціативи, а інші заявили, що в документі не досить наголошують на реформах, які Україна має здійснити сама, зокрема такі, як антикорупційна реформа.

Журналісти нагадали, що більша автономія Донбасу, на якій наголошують у РФ, потенційно може надати регіону право вето на національні цілі, такі як членство в НАТО та ЄС. 

Нагадаємо, що Росія почала видавати свої паспорти мешканцям окупованих районів Донецької і Луганської областей у 2019 році, коли президент Володимир Путін підписав відповідний указ. Згодом українські правоохоронці розповідали, що, за їхніми оцінками, на окупованих територіях встигли незаконно видати 500 тисяч паспортів. 

Українські та міжнародні політики назвали видавання російських паспортів на Донбасі підривом Мінських угод та провокацією. Однак незабаром після підписання першого указу Путін видав другий – про можливість отримання російського громадянства в спрощеному порядку і для жителів підконтрольної Україні частини Донбасу.

На думку української влади, примусова паспортизація є елементом репресивної політики щодо українців, які змушені жити в окупації. Правоохоронці навіть відкрили кримінальне провадження через примусову паспортизацію жителів окупованої Луганщини. 

Фотографія обкладинки: ktovkurse.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter