“Благословенна вами ракета прилетіла у вівтар”: вікарій Одеської єпархії звернувся до патріарха Кирила

Дата: 24 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У звʼязку з російськими обстрілами Одеси в ніч проти 23 липня вікарій Одеської єпархії, архієпископ Віктор Арцизький надіслав листа патріарху РПЦ Кирилу Гундяєву і всім членам синоду РПЦ. 

Текст звернення опублікували в телеграмі на сторінці Свято-Іллінського монастиря.

Фото: Українська православна церква

“Сьогодні, коли я приїхав по закінченню комендантської години до Спасо-Преображенського Одеського кафедрального собору, побачив, що благословенна вами ракета РФ прилетіла прямо у вівтар храму, у свята святих, я зрозумів, що спільного з вашими розуміннями в Української Православної Церкви нічого вже давно немає”, – зазначив вікарій.

Архієпископ Арцизький також нагадав патріарху, як той на останній Архієрейській нараді в Москві не сказав жодного слова про необхідність припинення повномасштабної війни Росії проти України. Він наголосив, що російські єпископи та священники освячують і благословляють танки та ракети, які потім бомблять українські мирні міста. 

Вікарій Одеської єпархії засудив російську агресію проти України й, зокрема, варварські захоплення українських єпархій на сході й півдні, а також репресії та утиски, які чинять російські попи на тимчасово окупованих територіях.

“Вимагаємо відстати від нашої Церкви, від наших архієреїв та нашого Предстоятеля! У нас на свій шлях, обраний Собором Української Православної Церкви. Щиро прошу Вас – зупиніться. Кожна ракета, яка сьогодні прилітає на територію України, сприймається її мешканцями як Ваше благословення своїм чадам”, – додав він.

Нагадаємо, що вночі 23 липня російські війська завдали ракетного удару по Одесі, унаслідок обстрілу одна людина загинула, постраждали щонайменше 22 людини, серед яких четверо дітей. 

Під час ракетної атаки на Одесу росіяни пошкодили 25 пам’яток архітектури. Вони розташовані в історичному центрі міста, який перебуває під захистом ЮНЕСКО.

Також під час нічної атаки руйнувань зазнали п’ять дитячих дошкільних закладів і понад 40 житлових будинків. 

Ракетний удар по центру Одеси в ніч на 23 липня засудили в Управлінні ООН з координації гуманітарних справ в Україні (OCHA Ukraine).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter