Біля будівлі МЗС України до 80 роковин геноциду здійнявся кримськотатарський прапор із жалобною стрічкою

Дата: 17 Травня 2024
A+ A- Підписатися
Напередодні 80 роковин депортації кримськотатарського народу на щоглі перед будівлею Міністерства закордонних справ здійнявся прапор кримськотатарського народу з жалобною стрічкою. 
 
Про це інформує Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.
 
Дмитро Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що “підійматимемо кримськотатарський прапор стільки, скільки потрібно до того дня, коли ми зможемо перенести цю церемонію в Крим”. Міністр підкреслив, що цей день неодмінно настане, якщо ми не перестанемо працювати та вірити у це.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв назвав наслідки злочину 1944 року, який вчинила радянська влада, катастрофічними й розповів про них. А голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров підкреслив важливість поступу, який здійснила Українська держава у захисті прав кримськотатарського народу, адже це дає надію на подолання наслідків геноциду, який вчинила радянська влада у 1944 році.
 
Постійна Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева висловила переконання, що злочини, які вчиняла Росія, повторюються, бо за злочин скоєний Радянським Союзом вони не покаялись та не понесли відповідальність.
 
Таміла Ташева

 “Тому сьогодні відбувається те, що кримські татари називають гібридною депортацією. Так, зараз вже не саджають у товарні вагони, але створюють умови, які змушують кримських татар покидати Крим. У 2014 році через окупацію Криму російськими військами, у 2022-му — через примусову мобілізацію до ворожого війська,” — розповіла Таміла Ташева.

Крім того, Таміла Ташева наголосила й на важливості звернення Верховної Ради України до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій та парламентських асамблей щодо визнання ними депортації з Криму кримських татар у 1944 році актом геноциду кримськотатарського народу.
 
Водночас вона зазначила, що у Формулі миру Президента України Володимира Зеленського мова йде про відновлення справедливості, але це неможливо, якщо Росія не буде покарана за свої злочини.
 
Постійна представниця закликала усіх долучитися до вшанування памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу у будь-якій формі: повʼязати чорну траурну стрічку, висловити слова співчуття знайомим кримським татарам, написати лист кримським татарам, які перебувають в незаконному увʼязненні у вʼязницях РФ в межах ініціативи “Листи до вільного Криму”.
 
Раніше президент Володимир Зеленський наголошував, що кримські татари є складовою української політичної нації. 
 
Напередодні Мустафа Джемілєв повідомив, що після деокупації Криму потрібна буде люстрація, а ті, хто незаконно приїхав з РФ, залишать півострів.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter