Більшість членів ВРП можуть скласти повноваження, бо мають пройти перевірку на доброчесність

Дата: 10 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Більшість членів Вищої ради правосуддя заявили про готовність скласти повноваження через оголошення про початок оцінювання на доброчесність одразу 14 з них. 

Про це повідомили у ВРП. 

Оцінювання має провести Етична рада, склад якої сформували наприкінці минулого року попри чисельні намагання зірвати цей процес. Спочатку Рада суддів не підтримала жодного із запропонованих кандидатів, а згодом узагалі запропонувала змінити ухвалений закон про порядок призначення членів ВРП, який й містить норму щодо створення нового органу.

Експерти вказували, що в такий спосіб намагаються блокувати судову реформу.  

Члени ВРП, які заявили про готовність скласти повноваження, вважають призначення перевірки щодо них Етичною радою недотриманням норм закону:

“Члени Вищої ради правосуддя … вважають для себе неприйнятною участь у процедурах оцінювання, ініційованих Етичною радою. Враховуючи, що Етичною радою такі процедури, попри критичну межу повноважності ВРП та всупереч імперативним вимогам закону, розпочато першочергово з усіх діючих членів ВРП одночасно, це спонукає достроково скласти повноваження більшістю членів ВРП”.

Вища рада правосуддя – незалежний орган державної влади та суддівського врядування, який, згідно з законодавством, має стежити за незалежністю судової влади та тим, щоб вона працювала на засадах відповідальності та підзвітності перед суспільством. Однак члени ВРП не раз ігнорували інформацію щодо кричущих порушень з боку суддів.

Замість покарання ВРП відправила на пенсію суддю Олевського районного суду Житомирської області Віктора Волощука. 2015 року той на смерть на зустрічній смузі збив 21-річного мотоцикліста. У відставку з довічним грошовим утриманням ВРП відправила й суддю Лисичанського суду Луганської області Віталія Фастовця. У червні 2019-го він проходив оцінювання і Громадська рада доброчесності звернула увагу на його незаконне рішення про виправдання особи, яку звинувачували в сепаратизмі. Фастовець не приховує своєї антиукраїнської позиції. 

Відправлення у відставку замість звільнення призводить до того, що потім з бюджету суддям виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання. За підрахунками активістів, щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

Фотографія обкладинки: pravo.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter