Більшість білоруських журналістів думала про виїзд із країни – опитування

Дата: 22 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі більш ніж половина журналістів думали про виїзд із країни після президентських виборів у серпні 2020 року, коли, за офіційними даними, переміг Олександр Лукашенко.

Про це свідчать результати опитування, проведеного білоруським ресурсом Меdiakritika.by.

Джерело: pixabay.com

Так, понад 65% опитаних журналістів сказали, що їхні колеги з редакцій виїхали з країни. Більш ніж 72% визнали, що думали про виїзд із Білорусі, близько 45% – замислювалися про зміну професії.

Приблизно 40% опитаних журналістів сказали, що з президентських виборів їм доводилося відмовлятися від виконання редакційних завдань із політичних причин. Ще 31% причинами таких відмов назвав етичні міркування, понад 65% – питання безпеки.

Попри те що 72% опитаних білоруських журналістів зіткнулися з порушенням сну, панічними атаками тощо, лише третина з них зверталася по професійну психологічну допомогу.

Близько 40% працівників медіа, що брали участь в опитуванні, приймали медичні препарати для підтримання працездатності та зниження стресу.

Понад 45% опитаних відповіли, що їхня редакція вжила заходів щодо посилення фізичної безпеки працівників. 76% вважають, що додаткові заходи були вжиті у сфері цифрової безпеки. Лише 37% журналістів заявили про те, що їхні редакції подбали про психологічну безпеку.

72% респондентів сказали, що з літа 2020 року їх особисто або їхніх колег затримували місцеві силовики, 67% – що були фігурантами адміністративних чи кримінальних справ.

Більш ніж половина опитаних зазначили, що після виборів їхні медіа змінили тональність і подання політичних і соціальних новин.

Понад 70% журналістів зауважили, що їхні редакції стали вживати заходів щодо гарантування безпеки героїв публікацій. 50% опитаних сказали, що їхні медіа стали часто приховувати імена героїв. 13% респондентів відповіли, що їхня редакція так ніколи не робить.

Водночас приблизно 78% респондентів повідомили про випадки, коли вони або їхні колеги використовували псевдонім або взагалі не підписували своїх журналістських матеріалів.

Загалом в опитуванні взяли участь 60 представників білоруських медіа. 

Нагадаємо, що із серпня 2020-го в країні не припиняються акції протесту людей, невдоволених узурпацією влади Олександром Лукашенком. За цей час влада затримала та судила за участь у мітингах тисячі громадян, зокрема й журналістів. Наразі за ґратами в країні перебувають співробітники видань TUT.by, “Белсат” та Пресклубу Білорусь.

Наприкінці минулого року міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі.

Центр прав людини ZMINA разом з іншими громадськими організаціями підписав заяву, в якій, зокрема, міститься заклик до світової спільноти засудити хвилю переслідувань журналістів, громадських активістів та правозахисників у Білорусі, висловити підтримку затриманим та допомогти припинити політичні переслідування в європейській країні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter