Світ має допомогти зупинити переслідування журналістів і правозахисників у Білорусі – заява українських організацій

Дата: 15 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Українські правозахисні організації закликають світову спільноту засудити нову хвилю переслідувань журналістів, громадських активістів та правозахисників у Білорусі, висловити підтримку затриманим та допомогти припинити політичні переслідування в європейській країні.

Про це йдеться в заяві низки громадських організацій, яку, зокрема, підписав Центр прав людини ZMINA.

Автори заяви нагадують, що за період із серпня 2020 по березень 2021 року близько 400 журналістів були затримані в адміністративному порядку. З грудня по березень щонайменше на 100 журналістів був накладений адміністративний арешт, інші були оштрафовані. З кінця вересня по березень проти журналістів було порушено щонайменше 18 кримінальних справ.

Адвокатів багатьох з цих журналістів влада змушувала давати підписку про нерозголошення матеріалів справи. Кілька адвокатів відмовилися давати таку підписку в аналогічних справах і позбулися адвокатської ліцензії. Міністерство юстиції Білорусі позбавляє ліцензій адвокатів, багато з яких представляють інтереси заарештованих політиків і журналістів під різними приводами. Загалом, з жовтня 2020 року було відомо про 15 таких випадків.

Також у Білорусі продовжуються репресії, спрямовані на правозахисників. Обшуки відбувалися в офісах організацій та вдома в окремих активістів Правозахисного просвітницького закладу “Офіс з прав людей з інвалідністю”, ГО “Білоруська асоціація журналістів”, Правозахисного центру “Вясна”, “Звяно” та інших організацій. За останні кілька місяців були свавільно затримані та поміщені під варту відомі правозахисники Марфа Рабкова, Андрій Чепюк, Тетяна Ласиця, Олег Граблевський, Андрій Александров, Леонід Судаленко, Сергій Дроздовський (перебуває фактично під домашнім арештом, який, утім, за умовами можна прирівнювати до обмеження свободи). Проти всіх них розпочато кримінальні провадження за надуманими підставами, реальною ж причиною є правозахисна діяльність.

5 квітня 2021 року в Мінську затримали керівницю громадського об’єднання “Звяно” Тетяну Гацуру-Яворську, а також чотирьох активісток “Звяна”. Вони були організаторками фотовиставки “Машина дихає, а я – ні”, присвяченої білоруським медикам, які борються з пандемією коронавірусу, а також брали участь у створенні фестивалю правозахисних фільмів WatchDocs Belarus та центру допомоги й реабілітації ув’язнених. Згодом стало відомо, що стосовно всіх п’ятьох затриманих відбулися суди в межах адміністративної справи й вони були визнані винними в непокорі розпорядженню або вимозі працівників правоохоронних органів. На Тетяну Гацуру-Яворську також був накладений штраф. Однак її так і не відпустили з ізолятора тимчасового тримання на Окрестіно, а перевели в СІЗО на Володарського в межах кримінальної справи. Щодо інших, то їхній статус у кримінальній справі залишається незрозумілим.

6 квітня 2021 року білоруські силовики також провели обшук у квартирі батьків правозахисниці, учасниці команди Human Constanta Еніри Броніцької.

Загалом протягом березня білоруські силовики затримали 1139 людей за політичними мотивами. Тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. Станом на 13 квітня 2021 року, за даними правозахисного центру “Вясна”, в Білорусі визнано політичними в’язнями 354 особи.

Автори заяви просять міжнародну правозахисну спільноту, міжнародні організації, уряди демократичних країн звернутися до білоруської влади з вимогою негайно звільнити незаконно затриманих, допомогти припинити наступ на права людини та політичні переслідування в європейській країні.

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Республіці Білорусь 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Основні гасла протестувальників – проведення повторних, чесних виборів президента країни. Влада почала придушувати мирні протести, використовуючи гумові кулі, сльозогінний газ та водомети; у відповідь траплялися сутички із силовиками. На кілька днів у країні майже повністю відімкнули інтернет. Було затримано кілька тисяч людей. Однак акції протесту тривають до сьогодні з різною інтенсивністю.

За наявними даними, з моменту початку протестів затримано близько 30 000 осіб, понад 2000 затриманих білорусів зазнали катувань і жорстокого поводження з боку силовиків. Водночас сфабриковано понад 1000 кримінальних справ за політичними мотивами.

США, країни ЄС, Велика Британія заявили, що не визнають підсумків виборів у Білорусі. Значна частина міжнародної спільноти засудила дії влади Білорусі. З такими заявами виступили Європейський Союз, Рада ООН з прав людини, Рада Європи, ОБСЄ та ПАРЄ. Окрім цього, санкції проти влади Білорусі ввели як окремі країни (США, Литва, Латвія, Естонія, Канада), так і міжурядові організації (ЄС).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter