Понад сотню безпритульних утримувала в рабстві агрофірма на Дніпропетровщині

Дата: 10 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У Києві правоохоронці затримали групу осіб, які утримували в трудовому рабстві 120 людей.

Про це повідомили в столичній прокуратурі. 

Фото: Київська міська прокуратура

Людей зловмисники підшукували на вокзалах у Києві, Одесі та Дніпрі. Безпритульним пропонували за 3–4 тисячі гривень працювати на фермі в Дніпропетровські області, де вони б змогли жити та харчуватися тричі на день. 

Тих, хто погодився на умови, везли мікроавтобусами на Дніпропетровщину та розселяли в напіврозвалених будинках без умов для проживання. Обманом у деяких забирали телефони та паспорти. Щодня людей змушували працювати по 12–16 годин у приміщеннях агрофірми, а в сезон – на полях. За виконану роботу давали харчування низької якості та алкоголь. 

“На території будинків, де проживали завербовані особи, за ними постійно наглядали так звані бригадири, які контролювали підйом та направлення на роботу, обмежували їх у пересуванні після повернення з робіт, принижували, застосовували психологічний тиск”, – розповіли правоохоронці. 

Фото: Київська міська прокуратура

Під час обшуків правоохоронці вилучили чернетки, гроші, банківські картки, телефони, ноутбуки, паспорти, пляшки зі спиртовмісною рідиною та інші речові докази, які підтверджують протиправну діяльність.

Зі 120 людей, яких виявили на момент обшуку на фермі, 17 уже написали заяви до правоохоронців. П’ятьох фігурантів, зокрема вербувальників та бригадирів, уже затримали. Їм готуються оголосили підозру та обрати запобіжний захід. За “торгівлю людьми” зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна або без неї.

Нагадаємо, що влітку на Волині викрили на торгівлі людьми пенсіонерку, яка, за словами правоохоронців, тримала в рабстві трьох чоловіків. Проте сама жінка стверджує, що її підставили поліцейські. 

З початку року в Україні вже виявили 760 злочинів, скоєних у сфері торгівлі людьми. Протягом трьох років від сучасного рабства постраждали майже 50 тисяч українців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter