Білоруським журналісткам Катерині Андрєєвій і Дарині Чульцовій скоротили терміни ув’язнення

Дата: 14 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі засудженим журналісткам телеканалу “Белсат” Катерині Андрєєвій і Дарині Чульцовій скоротили терміни ув’язнення на два з половиною місяці.

Про це повідомило білоруське бюро “Радіо Свобода” з посиланням на інформацію чоловіка Андрєєвої Ігоря Ілляша.

Джерело: belsat.eu

Після внесення змін до закону суд постановив перерахувати терміни позбавлення волі з розрахунку одна доба в СІЗО (до набрання вироком чинності) дорівнює півтори доби колонії. Тобто раніше журналістки мали вийти на волю 20 листопада 2022 року, нова дата звільнення – 5 вересня того ж року.

Нагадаємо, що 18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив Чульцову та Андрєєву до двох років колонії загального режиму за “організацію та підготовку дій, які грубо порушують громадський порядок”. Насправді їх покарали за ведення стриму 15 листопада 2020 року мирної акції пам’яті загиблого активіста Романа Бондаренка, під час якого вони зафільмували силовий розгін її учасників.

Спочатку медійниць засудили до семи днів тримання під вартою за “участь у незаконних зборах”. Проте пізніше порушили кримінальну справу нібито за “організацію діяльності, яка грубо порушувала громадський порядок”. 20 листопада Андрєєву та Чульцову заарештували на два місяці.

23 листопада Білоруська асоціація журналістів закликала владу звільнити журналісток і припинити кримінальне переслідування.  

У січні 2021 року слідком Білорусі відмовився звільнити обох жінок. 

18 лютого Фрунзенський районний суд Мінська засудив Андрєєву та Чульцову до двох років колонії загального режиму за “організацію і підготовку дій, які грубо порушують громадський порядок”. А фактично – за ведення прямого ефіру під час протестів. Журналістки своєї провини не визнали.

23 квітня 2021 року Мінський міський суд залишив вирок чинним.

Правозахисники визнали обох засуджених політв’язнями. Журналістки відбувають покарання у виправній колонії №4 в Гомелі.

У липні 2021 року Андрєєва та Чульцова стали лауреатками лейпцизької премії “За свободу і майбутнє ЗМІ”. Її присуджують за сумлінне виконання журналістських обов’язків в умовах, що вимагають великої особистої мужності.

За інформацією радника білоруської опозиціонерки, екскандидатки на посаду президента країни Світлани Тихановської, станом на вересень поточного року режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка ув’язнив 29 журналістів і 50 блогерів, майже 40 медіаорганізацій в країні закрито, сотні журналістів були вимушені виїхати до Польщі, України й Литви.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter