Білоруський суд назвав екстремістським матеріалом фільм про корупційні статки Лукашенка

Дата: 22 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Суд Центрального району Мінська зарахував до екстремістських матеріалів першу з двох серій фільму-розслідування журналістів телеграм-каналу Nexta про корупційні статки самопроголошеного очільника Білорусі Олександра Лукашенка. 

Назву стрічки занесли до відповідного списку.

Фото: TUT.BY

Двосерійний фільм про статки Лукашенка вийшов у березні та травні на ютуб-каналі Nexta. Автори стрічки розповіли, зокрема, про майно Лукашенка: 18 резиденцій, на обслуговування яких витрачають мільйони з бюджету країни, та автопарк. Також викрили й корупційні схеми на митниці, які приносять мільйони родині Лукашенка. 

За словами розслідувачів, білоруська влада також використовувала кошти ЄС не за призначенням, бо витрачала бюджет на екологічні проєкти для реконструкцій чотирьох резиденцій Лукашенка, розташованих у заповідних зонах.

Після виходу першої стрічки самопроголошений очільник республіки назвав усі твердження, озвучені в ній, брехнею. 

“Найстрашніше для мене – зганьбитися перед вами. Я ніколи не зроблю так, як я не кажу. Якщо я сказав, так повинен і зробити. Тому не треба шукати. Вони взялися за цю тему даремно. Це калька з фільму про Путіна. Палаци, там, ще щось, і в штани залізли наприкінці. Слухайте, ну це взагалі вже непристойно. Водночас називають конкретні прізвища, які не мають жодного стосунку, присягаюся вам. Навіщо?” – казав він.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року Центральний суд Мінська визнав телеграм-канал Nexta і його логотип екстремістськими. Творця каналу Степана Путила оголосили в розшук. На батьківщині йому загрожує  до 15 років позбавлення волі. Білоруські силовики навіть зверталися до Польщі щодо його екстрадиції.  У травні поточного року білоруська влада примусово посадила в Мінську літак з іншим творцем каналу – Романом Протасевичем

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter