Білоруських журналісток судять за стрім розгону мітингувальників біля меморіалу загиблому мінчанину

Дата: 09 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Суд у Мінську розпочав розгляд справи журналісток “Белсату” Катерини Андрєєвої і Дарини Чульцевої, звинувачених в організації порушень порядку через стрім, який вони вели під час розгону демонстрантів біля меморіалу вбитому тітушками  мінчанину Роману Бондаренку.

Про це повідомляє “Белсат”. 

Андрєєва та Чульцева перебувають під вартою вже три місяці. Їх затримали 15 листопада в одному з дворів Мінська, де люди зібралися біля імпровізованого меморіалу мінчанину Роману Бондаренку.

Незадовго до цього чоловіка там жорстко затримали люди в цивільному. До лікарні Бондаренка відправляли вже без свідомості з набряком мозку, закритою черепно-мозковою травмою, субдуральними гематомами, забоями та синцями.

Журналістки вели стрім із квартири на 14-му поверсі, куди їх покликали мешканці. Після розгону акції силовики ввірвалися до приміщення і вивели Андрєєву та Чульцеву. Через декілька днів їх визнали політув’язненими. 

Офіційно журналісток звинувачують за ч. 1 статті “Організація і підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок”. Їм загрожує до трьох років позбавлення волі. 

Під час слідства обидві журналістки не визнали своєї провини, а Андреєва ще й відмовилася свідчити.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі.

Із серпня 2020-го в країні не припиняються акції протесту людей, невдоволених узурпацією влади Олександром Лукашенком. За цей час влада затримала та судила за участь у мітингах тисячі громадян, зокрема й журналістів. Наразі за ґратами в країні перебувають співробітники видань TUT.by, “Белсат” та Пресклубу Білорусь.

Однак білоруська влада тисне на журналістів й іншими способами. Так, наприкінці минулого року суд позбавив акредитації популярне видання TUT.by. За пів року медіа отримало цілих чотири попередження через матеріали, зокрема, про фальсифікації на виборах, обшуки у своєї колеги, корупцію серед посадовців, а також про прохання білоруської митниці підтвердити, що в популярній книжці про Гаррі Поттера немає закликів до повалення влади. За законами республіки позбавити статусу ЗМІ можна вже після двох попереджень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter