Білоруські силовики затримали двох українських правозахисників

Дата: 13 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

У Білорусі силовики відкрили справу за статтею про масові заворушення проти українських волонтерів благодійної організації “Восток SOS” Костянтина Реуцького та Євгена Васильєва.

Про це повідомляє білоруська редакція “Радіо Свобода” з посиланням на білоруську правозахисницю Тетяну Равяку.

Реуцького та Васильєва затримали 12 серпня близько 17:40 у Мінську біля площі Перемоги. За словами білоруської правозахисниці Тетяни Равяку, українці не брали участі в жодних заворушеннях, адже приїхали до країни в день затримання. Стаття, яку інкримінують обом, передбачає від трьох до восьми років ув’язнення.

Згодом правозахисниця та координаторка Офісу з розробки гуманітарної політики України Олександра Дворецька у фейсбуку повідомила, що у правозахисниці Рев’яко, у якої зупинялися затримані, пройшли обшуки. Силовики вилучили комп’ютер Рєуцького, комп’ютер Рев’яко і паспорт Васильєва. Також Дворецька додала, що під час затримання Рєуцький знімав на телефон затримання іншого перехожого хлопця в тому ж місці. 

Одразу після затримання на сторінці “Восток SOS” у фейсбуку з’явилася відкрита заява колег Реуцького та Васильєва, в якій білоруську владу закликали негайно та безумовно звільнити громадян України.

“Враховуючи зафіксовані факти масштабних порушень прав людини, які відбуваються в Білорусі протягом останніх днів, очевидне непропорційне і незаконне застосування сили з боку правоохоронців, ми глибоко занепокоєні долею наших колег, збереженням їх здоров’я та життя”, – йдеться в ній. 

Відкрита заява правозахисних та громадських організацій України щодо затримання українських громадян в МінськуМи,…

Опубліковано Восток SOS Середа, 12 серпня 2020 р.

Також правозахисники звернулися до урядів країн Європейського Союзу, Великої Британії, Швейцарії, США, Канади, від яких вимагають тиснути на білоруську владу, щоб та припинила свавільні позбавлення волі громадян України. Політиків закликали посилити санкції проти посадових осіб, відповідальних за затримання не тільки українців та інших іноземців, але й громадян Білорусі. 

Окрім цього, від українського МЗС вимагають  звернутись із запитом до влади Білорусі з вимогою негайно звільнити Реуцького та Васильєва, а посольство України закликали вжити всіх заходів для встановлення місця перебування українців, надати їм усю необхідну допомогу. Наразі в МЗС повідомили, що український посол у Білорусі вживає всіх необхідних заходів. 

Нагадаємо, що в перший день протестів, які спалахнули 9 серпня, білоруські силовики затримали понад 3 тис. осіб, другого дня – близько 2 тис. Усього білоруське МВС уже повідомило про 6 тис. затриманих.

Офіційно під час мітингів загинув один протестувальник. Опозиційні телеграм-канали та правозахисники повідомляли про загиблого чоловіка, якого в центрі Мінська збив автозак. Однак офіційні джерела цю інформацію спростовують. Серед постраждалих унаслідок протестів є й журналісти.

Насильство щодо білорусів, які не згодні з офіційними результатами президентських виборів, уже засудили в ЄС, а небайдужі вже зібрали на допомогу потерпілим мільйон доларів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter