Білоруські правозахисники визнали політв’язнями затриманих журналістів “Радіо Свобода”, “Белсату” і “Нашої думки”

Дата: 21 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Білоруські правозахисні організації визнали політв’язнями експертку у сфері держуправління SYMPA, представницю експертно-аналітичної спільноти Білорусі Тетяну Кузіну, політологиню та редакторку ресурсу “Наша думка” Валерію Костюгову, журналістів “Радіо Свобода” Олега Груздзиловича, Олеся Дащинського та Інесу Студинську, журналістів телеканалу “Белсат” Анну Голету та Ігоря Ілляша, яких затримали після масових обшуків у Білорусі.

Про це повідомляє правозахисний центр “Весна”.

 
Тетяну Кузіну затримали 29 червня, Валерію Костюгову – 30 червня, журналістів видання “Радіо Свобода” та телеканалу “Белсат” – 16 липня.

Правозахисники оприлюднили Спільну заяву представників білоруської правозахисної спільноти та закликали негайно звільнити політв’язнів.  

“Ми вважаємо, що позбавлення волі Тетяни Кузіної, Валерії Костюгової, Олега Груздзиловича, Інеси Студинської, Алеся Дащинського, Ігоря Ілляша, Анни Голоти було застосовано виключно через їхні переконання, а також у зв’язку з ненасильницьким здійсненням свободи вираження поглядів та інформації, гарантованої Міжнародним пактом про громадянські й політичні права та Європейською конвенцією про захист прав людини і основних свобод, а їх самих – політичними в’язнями відповідно до п. 3.1 (а) Керівництва щодо визначення поняття “політичний в’язень, – йдеться в спільній заяві.

Заяву підписали вісім правозахисних організацій:

  1. Правозахисний центр “Вясна”.
  2. РПГО “Білоруський Гельсінський комітет”.
  3. Білоруський ПЕН-центр.
  4. Білоруський Документаційний центр.
  5. РГО “Правова ініціатива”.
  6. ГО “Білоруська асоціація журналістів”.
  7. Білоруський дім прав людини імені Бориса Звоскова.
  8. “Ініціатива FORB”.

Раніше ZMINA повідомляла про нову хвилю репресій проти білоруських правозахисників: обшуки й затримання відбулися в десятках організацій. 

За даними Білоруської асоціації журналістів (БАЖ), за останні кілька тижнів в офісах і помешканнях представників ЗМІ в країні проведено понад 60 обшуків.

Режим самопроголошеного президента країни Олександра Лукашенка звинувачує правозахисників, які документували порушення силовиків під час придушення мирних протестів 2020–2021 років та допомагали жертвам репресій, в організації масових заворушень.

 

Фотографія обкладинки: interfax.by

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter