Білоруса направили на примусове лікування до психлікарні за “образу Лукашенка”

Дата: 13 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Мешканця Мінська засудили до примусового лікування у психіатричній лікарні за образу самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури Мінська та “Радыё Свабода

Громадянина Н. (прізвище не вказується ред.) судили за чотирма статтями Кримінального кодексу РБ.

 “Діяння Н. охоплювали наклеп щодо Президента Республіки Білорусь, його публічну образу, поєднане з обвинуваченням в особливо тяжкому злочині, а також публічну образу представників влади у зв’язку з виконанням ними службових обов’язків, а судді – у зв’язку зі здійсненням правосуддя”, – йдеться в повідомленні.

Чоловікові загрожувало до 5 років позбавлення волі. Але спеціальна комісія постановила, що підсудний страждає психічним розладом і не усвідомлює “реальний характер і суспільну небезпеку своїх дій“.

У результаті Жовтневий районний суд направив жителя Мінська в психіатричну лікарню на примусове лікування.

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Республіці Білорусь 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Основні гасла протестувальників – проведення повторних, чесних виборів президента країни. Влада почала придушувати мирні протести, використовуючи гумові кулі, сльозогінний газ та водомети; у відповідь траплялися сутички із силовиками. На кілька днів у країні майже повністю відімкнули інтернет. Було затримано кілька тисяч людей. Однак акції протесту тривають до сьогодні з різною інтенсивністю.

Наразі сотні людей в країні визнали політичними в’язнями. За даними ООН, нині щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. Також відомо про загиблих. Ще тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. 

Фотографія обкладинки: “Радіо Свобода”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter