Без Пушкіна, Суворова та Горького: в Україні 2022 року перейменували майже 10 тисяч топонімів і демонтували 145 пам’ятників

Дата: 11 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Впродовж 2022 року в Україні перейменували 9859 топонімів і демонтували 145 пам’ятників, пов’язаних із пропагандою російської імперської політики.

Так дані навело Міністерство культури та інформаційної політики з посиланням на інформацію, надану обласними військовими адміністраціями та регіональними представниками Українського інституту національної пам’яті.

Фото з відкритих джерел

Серед демонтованих пам’ятників 28 присвячено російському письменникові Олександру Пушкіну, чотири – російському полководцю Олександру Суворову, чотири – радянському письменникові Миколі Островському, дев’ять – радянському письменникові Максиму Горькому, один – російській імператриці Катерині ІІ, ще близько 20 пам’ятників та пам’ятних знаків – на честь радянських діячів у період Другої світової війни.

Інформація не є остаточною, оскільки процес перейменування та демонтажу триває, наголосили в Мінкульті. Станом на кінець грудня 2022 року на розгляді в місцевих громадах перебували десятки топонімів та пам’ятників і пам’ятних знаків, які планувалися до перейменування або демонтажу.

Нагадаємо, що в Україні з 2015 року виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, зокрема у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік або їхніх фрагментів стало протизаконним.

При Мінкульті створили спеціальну Раду з дерусифікації й декомунізації.

27 березня 2023 року Верховна Рада ухвалила зміни до Закону “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії”: він визнає злочинною і засуджує російську імперську політику, а також забороняє виготовлення і пропаганду відповідної символіки.

Чому важливо дерусифікувати топоніми в Україні, а також з якими проблемами стикались активісти, які вимагали від влади пришвидшити цей процес, читайте в матеріалі

Проти активістів, які знесли пам’ятник Пушкіну, порушили справу за “неповагу до суспільства”. Вони вважають неповагою те, що він досі стояв

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter