Байден скасував заборону на службу трансґендерів в армії

Дата: 26 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Президент США Джо Байден скасував заборону на службу в американській армії для трансґендерних людей.

Про це повідомили на сайті Білого дому. 

Фото: USA Today

Про обмеження щодо служби в армії для трансґендерних людей колишній президент США Дональд Трамп заговорив ще в липні 2017 року. Він вважав, що заборона значно заощадить бюджетні кошти, які трансґендерні люди нібито витрачають, зокрема, на гормональне лікування. 

Низка судових позовів, зокрема в Балтиморі, Сіетлі та Вашингтоні, зупинила запровадження політики, але в січні 2019 року Верховний суд США скасував рішення суду нижчої інстанції та фактично дозволив впровадити дискримінаційні правила. Відтоді трансґендерам заборонили проходити службу в армії, якщо їм потрібне лікування або операція. 

“Усі американці, які мають кваліфікацію для служби в Збройних силах США, повинні мати можливість проходити службу. Добровольчі сили процвітають, коли до їхнього складу входять різноманітні американці, які можуть відповідати суворим стандартам військової служби, а інклюзивна армія зміцнює нашу національну безпеку. Я переконаний як головнокомандувач збройних сил, що ґендерна ідентичність не має перешкоджати військовій службі”, – йдеться в указі Байдена.  

Фото: NYTimes

Відомо, що скасування заборони на приймання не тільки трансґендерів, але й геїв та лесбійок до армії США ініціювали за президента Білла Клінтона. Тоді ввели так званий принцип “не питай, не говори” (Do not ask, do not tell), згідно з яким “гомосексуальність не є перешкодою для несення служби доти, доки гомосексуали не розкривають своєї орієнтації”. У 2006 році Міноборони США визнало, що гомосексуальність не є психічним розладом, проте відкритим ЛГБТ-людям було заборонено нести службу, адже, на думку військових, їхня присутність могла порушити дисципліну.

Принцип “не питай, не говори” та політику Міноборони часто критикували не тільки активісти, але й зірки шоу-бізнесу та звичайні американці. Через це 2010 року президент Барак Обама підписав закон про скасування цього правила, а за шість років міністр оборони США офіційно повідомив, що заборона на службу трансґендерам перестала існувати. 

За даними аналітичного центру RAND Corporation, в американській армії, де проходять службу загалом 1,3 млн осіб, служать близько 2,5 тис. трансґендерів, а ще 1,5 тис. перебувають у запасі.

Нагадаємо, минулого року Всесвітня організація охорони здоров’я вилучила трансґендерність із переліку психічних розладів, але досі транслюди продовжують стикатися з дискримінацією у всьому світі та стають жертвами вбивств на ґрунті ненависті.

Не становить винятку й Україна. Минулого року в Житомирі група молодиків зґвалтувала, пограбувала та катувала 19-річного трансґендерного хлопця. Спочатку поліція завела справу тільки за статтею “Грабіж”, однак під тиском адвокатів та правозахисників вирішила розслідувати її як злочин ненависті. 

В українській армії також несуть службу трансґендерні люди. Під час київського Прайду у 2019 році колона ЛГБТ-військових навіть пройшла центром столиці. ZMINA раніше публікувала інтерв’ю зі старшим солдатом, командиром самохідної артилерійської установки “Піон” та учасником об’єднання ЛГБТ-військових та ветеранів Владиславом Мірошниченком.

Фотографія обкладинки: University of Southern California

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter