Бабин Яр є нагадуванням не лише про минулі, а й про сьогоднішні злочини проти людяності – Єрмак

Дата: 30 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

У 81-ші роковини трагедії Бабиного Яру керівник Офісу президента України Андрій Єрмак поспілкувався у форматі відеоконференції з представниками єврейських правозахисних організацій. Вони обговорили важливість збереження пам’яті про жертв трагедії Бабиного Яру та притягнення Росії до відповідальності за жахливі злочини проти людяності, які вона сьогодні скоює в Україні.

Про це повідомили в Офісі президента.

Андрій Єрмак. Фото: Офіс президента

“Через десятки років в Україну повернулися орди вбивць, заражених ідеологією ненависті. Цього разу вони прийшли зі сходу, а не із заходу, говорять іншою мовою, мають іншого вождя, але в них та сама мета – підкорювати й нищити цілі народи”, – наголосив Андрій Єрмак.

Він також зазначив, що нинішнє покоління українців надзвичайно глибоко відчуває біль від трагедії Бабиного Яру, адже переживає жахи військової агресії.

“Ми самі стали свідками пекла – тут і зараз. Як і в 41-му, сьогодні тисячі людей гинуть тільки тому, що вони належать до неправильного, з погляду агресора, народу. Трагедії в Бучі, Ірпені, Маріуполі, Ізюмі та десятках інших міст роблять трагедію в Бабиному Яру надзвичайно близькою для сучасної України. Біль від цього давнього шраму посилили нові рани. Ми ніколи не забудемо Бабин Яр. Це місце пам’яті для людей багатьох національностей і віросповідань. Їх об’єднує те, що всі вони – жителі України, які зіткнулися з абсолютним злом”, – сказав керівник Офісу президента.

Цьогоріч із початком повномасштабного вторгнення Росії в Бабиному Яру з’явилися нові жертви: у березні від ракетного удару росіян загинули п’ятеро людей, зокрема дитина.

На переконання очільника Офісу президента, сьогодні Бабин Яр є нагадуванням не лише про минулі, а й про сучасні злочини проти людяності, які не можна забути.

Єрмак закликав правозахисників долучатися до роботи групи, яка працює над питанням створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України. Він вважає, що Росія має бути притягнута до відповідальності не лише за воєнні злочини та злочини проти людяності, а й за факт агресії проти України.

Крім того, Єрмак попросив присутніх наполягати на жорсткій реакції світової спільноти на проведення Росією незаконних “референдумів” на тимчасово окупованих територіях України та на спроби їх анексії.

“Потрібна жорстка відповідь – не просто засудити, а чітко дати зрозуміти, що буде далі. Ми боротимемося до нашої перемоги, тому що це важливо не лише для тих, хто сьогодні живе в Україні, а й в ім’я тих, хто віддав своє життя, кого ми згадуємо й шануємо. Злочинці повинні відповісти перед усім цивілізованим світом”, – резюмував він.

Представники єврейських правозахисних організацій зі свого боку наголосили на важливості збереження пам’яті не лише про невинних жертв часів Другої світової війни, а й про сучасних українців.

Правозахисники висловилися на підтримку створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України для притягнення керівництва РФ до відповідальності. 

Нагадаємо, що виконавчий директор Міжнародної асоціації адвокатів Марк Елліс та ексзаступник головного прокурора у трибуналі щодо колишньої Югославії Девід Толберт заявили, що створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії Росії проти України має бути результатом спільних зусиль європейських країн, насамперед Німеччини, Франції та Великої Британії. 

Читайте також: Євреї у Києві: дискримінаційна політика, Бабин Яр та примусові роботи

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter