Створення трибуналу щодо агресії Росії має спиратися на коаліцію європейських країн – експерти

Дата: 29 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії Росії проти України має бути результатом спільних зусиль європейських країн, насамперед Німеччини, Франції та Великої Британії.

Про це заявили виконавчий директор Міжнародної асоціації адвокатів Марк Елліс та ексзаступник головного прокурора у трибуналі щодо колишньої Югославії Девід Толберт у Києві під час конференції “Відповідальність Росії за злочини в Україні: інституції, процедури та роль юристів”.

Фото: EPA

“Будь-який заново створений трибунал ґрунтується на довірі, тому це мають бути країни, які є основними гравцями на міжнародній арені, і в Європі це насамперед Німеччина, Франція і Британія”, – сказав Марк Елліс.

Однак, за його словами, підтримка ідеї трибуналу має розширитися на інші країни, аби забезпечити легітимність цієї нової інституції. Водночас експерт застеріг, що політичною складністю стане небажання деяких провідних держав сприяти створенню такого трибуналу як інструменту, що дасть можливість переслідувати у майбутньому їхніх лідерів.

При цьому ексзаступник прокурора у трибуналі щодо колишньої Югославії вказав на важливість того, щоб докази допомагали пов’язати безпосередніх виконавців злочинів та керівництво Росії.

“Розуміння зв’язків між тими, хто видає накази, та політичним лідерством і тим, як воно безпосередньо на місцях призводить до зловживань і злочинів, є базовим для розслідувань та обвинувачення. Ми мали такі докази в трибуналі щодо Югославії й змогли привести свідків, а тому отримали вироки”, – стверджує Толберт.

За словами Елліса, при наявності низки варіантів розгляду справ у міжнародних судах на Україну покладається проведення більшості судових розглядів щодо злочинів, скоєних на її території під час військової агресії. Ідеться про національні розслідування проти нижчої й середньої ланки росіян, причетних до воєнних злочинів.

Відповідні розслідування і судові процеси мають відповідати стандартам незалежного і безстороннього правосуддя, наголосив експерт.

“Важливо, щоб Україна перед міжнародним товариством була країною, яка може провести ці розслідування відповідно до міжнародних принципів, і під час моїх зустрічей в Україні з представниками урядового і неурядового секторів була визнана важливість цих вимог”, – повідомив Елліс.

Наразі проєкт зі збору доказів EyeWitness нараховує понад 20 тисяч фото- і відеодоказів воєнних злочинів. За словами Елліса, відвідування звільнених територій свідчить про злочини проти людяності.

“Ціллю атак були цивільні люди й цивільні об’єкти. Це є порушенням основних принципів міжнародного права, і це порушує питання не тільки про воєнні злочини, але й про злочини проти людяності. Саме тому збір цих доказів є дуже важливим”, – підсумував експерт.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський створив робочу групу з опрацювання питання формування спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Керівником та координатором групи Зеленський призначив керівника свого офісу Андрія Єрмака та його заступника Андрія Смирнова. Нещодавно у суді під час надання свідчень колишній очільник групи прокурорів у справі одеського активіста Сергія Стерненка Андрій Родіонов розповів, що Смирнов стоїть за замовленням переслідування активіста. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter