Арештований у Росії радянський дисидент Олександр Скобов на суді побажав Путіну смерті

Дата: 04 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії суд до 1 червня поточного року арештував за підозрою у виправданні тероризму радянського дисидента та публіциста Олександра Скобова. 

Про це повідомляє “Медіазона”. 

Фото: “Медіазона”

Скобова звинувачують через допис у соцмережах щодо вибуху на незаконному мості, що з’єднує Росію з окупованим Кримом. Невідомо, який саме допис став причиною цікавості силовиків. 

Скобов, опинившись у залі суду, крикнув “Слава Україні!” та побажав смерті Путіну

“Я не бачу сенсу брати участь у цьому балагані, і єдина причина участі в цьому суді — плюнути суду в обличчя”, – додав він. 

Захист чоловіка просив відправити його під домашній арешт, адже він має низку захворювань, наприклад, цукровий діабет, гепатит C, бронхіальну астму та глаукому. Російські силовики, коли затримували Скобова, не дали йому взяти з собою ліки. 

Радянська влада почала переслідувати Скобова, коли чоловіку було ще 19 років. Його кілька разів поміщали до психіатричної лікарні, де катували за “антирадянську агітацію”. Дисидент був одним з фігурантів останньої в СРСР справи за такими звинуваченнями. 

Вже у РФ він критикував Путіна та його політику, зокрема щодо Чечні. У 2014-му публіцист розмістив у власному блозі текст, у якому звинуватив російського керманича в збитті малайзійського “боїнга” над Донеччиною, а за кілька днів пережив напад невідомих з ножем на вулиці. 

Незадовго до арешту у 2024-му Скобова внесли до списку так званих “іноземних агентів” у РФ, втім, він публічно відмовився таврувати себе на вимогу влади. 

У Росії сьогодні фашизм, я бачу всі його ознаки… Думаю, зараз каральна психіатрія розвиватиметься – поки не звалиться режим. Режим може еволюціонувати лише в одному напрямку – до більшого звірства. І він із задоволенням переймає радянські практики”, – казав публіцист в одному з інтерв’ю незадовго до затримання. 

Нагадаємо, торік ПАРЄ визнала путінський режим диктатурою, що загрожує світу. 

За понад два десятки років путінізму легальний протест у РФ перетворився  на “злочин”, а репресії сягнули радянського рівня.

Фотографія обкладинки: Нова газета Європа

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter