Арахамія вважає призначення жінки міністеркою оборони кроком, до якого Україна ще не готова

Дата: 05 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що наразі українське суспільство не готове сприйняти жінку на посаді міністра оборони.

Його цитує “Українська правда”.

Фото: “Слуга народу”

Свою заяву Арахамія зробив у день, коли Верховна Рада призначила міністром оборони Олексія Резнікова, а на його колишню посаду – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій – нардепку Ірину Верещук. Остання з минулого року заявляла, що готова очолити Міністерство оборони.

“Ми вважаємо, що жінка–міністр оборони, взагалі зараз не буде сприйнята суспільством, тому що суспільство не звикло… Навіть зараз питання по Резнікову, він військовозобов’язаний, але зараз не військовий. І вже ми маємо питання, а якби це була жінка, то взагалі сказали б “війна надворі, а ви жінку ставите”, – сказав Арахамія. 

На думку голови фракції “Слуга народу”, призначення жінки на посаду міністерки оборони – це еволюційний крок, до якого Україна ще не готова:

“Ми вважаємо, що це має бути якийсь еволюційний крок, можливо, через декілька років може бути і жінка міністром оборони, але зараз сприйняття суспільством нема такого”.

Слова Арахамії викликали хвилю обурення, зокрема серед військовослужбовиць. Так, засновниця руху українських жінок-військових “Невидимий батальйон” Марія Берлінська нагадала політику, що призначати людей на посаду міністра оборони слід не через стать чи уявлення щодо суспільної думки. 

“Ні сам Давид, ні ряд людей, які займаються в його команді питаннями оборони, не є “бойовими”. Не те що генералами, навіть солдатами. На всю керівну команду є декілька ветеранів-добровольців, яким, безумовно, моя повага… Оборону мають очолювати освічені управлінці, основний критерій – професіоналізм. Орієнтуйтесь не на стать, стереотипи, уявну суспільну думку чи власні страхи. Орієнтуйтесь виключно на професіоналів. Особливо під час війни”, – вважає вона.

Військовослужбовиці на параді до Дня незалежності 2021 року. Фото: Фокус

Погоджується з Берлінською й експертка з недискримінації ZMINA та співорганізаторка антипремії за сексизм “Це яйце!” Ірина Виртосу. Вона також додає, що українське суспільство радше не готове миритися з сексизмом. 

“Суспільство уже не готове миритися з такими сексистами, як Арахамія, а до жінки-міністерки ми вже давно готові, яку б сферу вона не займала. Водночас ми, як суспільство, так само ретельно маємо оцінювати посадовця/цю за його/її дії і слова – незалежно жінка це чи чоловік. Минулого року Арахамія виборов номінацію “Це яйце!”, і він, на жаль, гідно тримає це негідне звання – цього року його вже подали в заявку знову”, – говорить Виртосу. 

Минулого року Арахамія разом зі своїм колегою Олександром Корнієнком став володарем премії за висловлювання під час візиту до Миколаєва: ймовірно, думаючи, що мікрофон був вимкнений, обидва на брифінгу обговорили свою колегу Ірину Аллахвердієву: “Така піддута, звичайно, трохи. Трохи тюнінг too much”. А також колегу Тетяну Домбровську – кандидатку в мери міста Миколаєва від “Слуги народу”: “Баба робоча, взагалі. Як корабельна сосна. Вона тут від***рить триста зустрічей за чотири місяці й виграє. Вона така наживо. Енергетика”.

Відомо, що за останні 10 років кількість жінок в українській армії збільшилась у 15 разів. 2019 року контрактниць у ЗСУ налічили понад 27 тисяч, а станом на поточний рік – понад 31 тисячу. Водночас досі жінки стикаються з дискримінацією та насильством під час служби.

Україна на шість позицій піднялась у глобальному рейтингу гендерної рівності та знаходиться на 59-й позиції, однак досі гендерна нерівність панує, зокрема на ринку праці. Так, з 2014 року розрив в оплаті праці між чоловіками та жінками збільшився з 24 до 26%. Окрім цього, понад половину українців погоджуються з тим, що є “жіночі “та “чоловічі “професії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter