Аналізи виявили небезпечні бактерії у воді, яку росіяни дають пити людям у Маріуполі

Дата: 26 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У воді, яку відібрали для аналізу в тимчасово окупованому Маріуполі, аналіз виявив небезпечні бактерії, що належать до групи кишкової палички. Попри те що таку рідину не можна пити, окупанти пропонують її маріупольцям як питну.

Про це повідомили в Маріупольській міській раді. 

Фото: Reuters

Аналіз проводив Запорізький центр контролю та профілактики хвороб, куди зразки з окупованого міста доставили волонтери. Згідно з документами, воду відібрали в районі проспекту Миру та віддали на перевірку 18 липня.

“Її вивозили, дотримуючись усіх санітарних вимог, щоб не допустити жодних відхилень при дослідженні”, – кажуть у міськраді. 

У воді виявили загальні коліформи, що робить її непридатною для споживання. 

“Ці бактерії відносяться до бактерій групи кишкової палички. Вони властиві поверхневим водоймам. Тож дана вода недостатньо знезаражена для вживання людьми”, – цитують у міськраді слова фахівців “Водоканалу”.

Фото: Маріупольська міська рада

За словами директора центру контролю та профілактики хвороб Олександра Лазаренка, є високий ризик, що вода може бути заражена іншими патогенними мікроорганізмами, які можуть “нести” із собою дизентерію та холеру.

Початок епідемії цих хвороб, спричиненої антисанітарією, маріупольські посадовці пророкують уже кілька місяців поспіль. У червні з Маріуполя надходила інформація про щоденні звернення 10–15 людей з діареєю, блюванням та головним болем, а нещодавно там визнали спалах інфекційного захворювання.

Нагадаємо, що нині в Маріуполі залишилося приблизно понад 100 тисяч мешканців, але нормальний доступ до води має лише 3% мешканців. 

Через брак води маріупольці змушені прати в калюжах, купати дітей прямо посеред вулиць та стояти у дводенних чергах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter