Amnesty International закликає звільнити росіянина, ув’язненого за акцію з манекеном Путіна  

Дата: 27 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Amnesty International закликає звільнити активіста Олександра Шабарчина, ув’язненого за сатиричну вуличну акцію з манекеном президента Росії Володимира Путіна. Завтра апеляцію в справі розглядатиме суд у Пермському краї.

Про це повідомляє пресслужба міжнародної організації. 

Крім того, Amnesty International вимагає скасувати засудження іншого активіста Данила Васильєва, який допомагав Шабарчину.

Обох заарештували в листопаді 2018 року, після того як вони закріпили манекен у масці Путіна на ліхтарному стовпі в центрі міста Перм. На чолі манекена написали “брехун”, а до грудей прикріпили плакат із написом “військовий злочинець”. Пізніше активісти завантажили на ютуб відео, в якому “допитують” манекен.

У серпні 2020 року Шабарчина засудили до двох років колонії, відтоді він ув’язнений. Водночас Васильєв, який на момент інциденту не досяг 18 років, отримав однорічний умовний термін. 

“Олександр Шабарчин – мирний активіст, який часто проводив пікети та вуличні перформанси, щоб висловити свою думку стосовно російського уряду. Хоча відео, яке він опублікував, могло когось образити або спричинити занепокоєння, його дії потрапляють у сферу права на свободу вираження поглядів, якого Росія зобов’язується дотримуватися як сторона міжнародних договорів про права людини”, – прокоментувала Наталія Прилуцька, дослідниця Amnesty International у Росії.

Вона додала, що Шабарчина та Васильєва засудили за “умисне порушення громадського порядку, скоєне групою людей”, згідно з “неясно сформульованою статтею Кримінального кодексу Росії, яку раніше також використовували для притягнення до відповідальності та ув’язнення членкинь феміністської панк-групи “Pussy Riot”.

“Активісти останнім часом стають жертвами зловживання з боку російської влади розмитими законами, спрямованими на придушення критики. Цей несправедливий вирок слід скасувати, і обидва молоді чоловіки повинні мати змогу продовжувати свою мирну активність, не боячись переслідування”, – підсумувала Прилуцька.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter