Amnesty International закликає новообраних депутатів у Росії скасувати репресивні закони

Дата: 20 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Новообрані депутати російської Держдуми мають внести термінові поправки до репресивного законодавства країни та відновити парламентський контроль над виконавчою владою. 

З таким закликом виступили в міжнародній правозахисній організації Amnesty International.

Вибори до російської Держдуми проводили три дні поспіль

За останні 16 років влада в Росії змінила закони в такий спосіб, щоб, наприклад, розглядати мирні вуличні протести як злочин. Напередодні виборів до Держдуми тиск посилився: частину росіян обмежили в праві обиратися до вищого законодавчого органу, низку медіа та людей визнали “іноземними агентами”, а деякі опозиціонери були змушені тікати за кордон.

В ув’язненні досі перебуває політик Олексій Навальний, а пов’язані з ним організації визнали екстремістськими та фактично змусили припинити діяльність. 

“Переобрані депутати, які раніше голосували за репресивні законопроєкти, мають отримати можливість виправити шкоду, завдану ними правам людини в Росії”, – наголошує директорка російського представництва Amnesty International Наталія Звягіна

Правозахисники пропонують позбавити виконавчу владу РФ повноважень блокувати онлайн-контент у позасудовому порядку, скасувати кримінальну відповідальність за наклеп і скасувати закони про “образу почуттів вірян”, “фейк-ньюз”, “іноземних агентів” та “пропаганду гомосексуалізму”.

Змін, за словами фахівців, потребує законодавство щодо екстремізму, яке влада використовує для боротьби з критиками, та масових зібрань, яке спрямоване проти мирних протестувальників. Сьогодні, згідно з федеральними законами, росіянам не можна влаштовувати протести біля судів, в’язниць, президентських резиденцій, а з грудня минулого року – біля служб екстреної допомоги. Регіональне законодавство робить ці обмеження ще жорсткішими і Так, наприклад, у Кіровській області країни діє закон, що забороняє будь-які збори майже в будь-якому місці населених пунктів: біля культурних, освітніх, медичних або розважальних об’єктів, торговельних центрів, дитячих майданчиків і навіть зупинок громадського транспорту..

Частину росіян напередодні виборів обмежили в праві обиратися до вищого законодавчого органу країни. Фото: Gavriil Grigorov / TASS via Getty Images

“Репресивні закони пришвидшили ерозію прав на свободу вираження поглядів, мирних зібрань та асоціацій і заглушили голоси мільйонів людей. Державна дума повинна показати неприйнятність наявного стану речей, ініціювавши реформи, спрямовані на скасування цих законів”, – переконує Звягіна. 

Новообраних депутатів також закликали ухвалити закон про домашнє насильство, яке з 2017 року декриміналізували в Росії. Побої від близьких родичів відтоді вважаються не кримінальним злочином, а адміністративним правопорушенням. Відповідний закон, попри критику правозахисників, депутати ухвалювали для захисту так званих традиційних сімейних цінностей. 

За попередніми офіційними результатами, перемогу на виборах до Держдуми отримала пропрезидентська партія Володимира Путіна “Единая Россия”, а друге місце посіла Комуністична партія Росії. 

Україна закликає світ не визнавати цих результатів, адже волевиявлення проводили в окупованому Криму, а жителів ОРДЛО масово звозили до Росії на голосування. Деяким з них також видавали російські паспорти прямо перед відвідуванням дільниць. 

Фотографія обкладинки: Sergey Fadeichev / TASS

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter