Організації Навального в Росії визнали екстремістськими

Дата: 10 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Московський міський суд у середу задовольнив позов прокуратури Москви про визнання екстремістськими Фонду боротьби з корупцією (ФБК), Фонду захисту прав громадян (ФЗПГ) і штабів ув’язненого опозиціонера Олексія Навального.

Про це повідомляє Meduza.

Московський міський суд. Фото: фейсбук-сторінка Людмили Денісової

Вищезгаданим організаціям заборонено поширювати будь-яку інформацію, здійснювати фінансові операції, а також брати участь у виборах і організовувати акції. Суд також постановив, що рішення про ліквідацію організацій “підлягає негайному виконанню”, незважаючи на те що чинності воно набуде тільки через 30 днів. Майно організацій, що залишилося після виплат кредиторам, передадуть у державну власність.

Суд, як зазначає видання DW, погодився зі звинуваченнями прокуратури, що ці три організації “формують умови для дестабілізації соціальної та суспільно-політичної ситуації в Росії”, а їхніми фактичними цілями є “створення умов для зміни основ конституційного ладу, зокрема з використанням сценарію “кольорової революції”.

Засідання суду тривало понад 12 годин. Воно проходило в закритому режимі, адже в справі фігурували матеріали під грифом “Таємно”. За весь час суд зробив лише дві перерви – на 30 і 5 хвилин. Водночас захисників організацій не пускали в туалет, а їдальня й автомати з напоями в будівлі суду були закриті.

Фото: з відкритих джерел

Сам Олексій Навальний, який перебуває за ґратами, вже назвав процес “посміховиськом” на сторінці у фейсбуку. 

“Ми – група людей, які об’єднують і організовують тих громадян Росії, хто проти корупції, за чесні суди й рівність усіх перед законом. Таких – мільйони. Ви – такі. Поки ви є, і ми нікуди не дінемося. Зараз усе зрозуміємо. Розберемося. Змінимося. Еволюціонуємо. Пристосуємось. Але від своїх цілей і ідей не відступимо. Це наша країна, і іншої в нас немає”, – написав він. 

З осудом рішення Мосміськсуду вже виступили в Держдепартаменті США. Там зазначили, що, визнаючи організації екстремістськими, Росія фактично криміналізувала один з небагатьох незалежних політичних рухів, які залишилися в країні.

У Держдепі також нагадали, що 2017 року в Росії “екстремістською” визнали релігійну організацію “Свідки Єгови”, що призвело до ув’язнення десятків її послідовників та тиску на сотні людей. 

США закликали російську владу перестати зловживати терміном “екстремізм” щодо ненасильницьких організацій, “припинити репресії щодо Навального і його прихильників” і виконати свої міжнародні зобов’язання щодо дотримання та забезпечення прав людини і основних свобод.

Нагадаємо, що в травні в Росії ухвалили закон, яким заборонили брати участь у виборах тим, хто працював з “екстремістами” або жертвував їм гроші. Сталося це на тлі судового розгляду щодо визнання екстремістськими організацій, пов’язаних з Навальним. 

Ще до ухвалення закону російська влада активно тисла на своїх критиків та, як з’ясували журналісти, із 2007 року не зареєструвала на виборах різного рівня щонайменше 120 тисяч громадян. Тиск влади РФ призводить до того, що деякі опозиціонери виїжджають із країни. 

Фотографія обкладинки: Fabio Frustaci

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter