Двоє російських “свідків Єгови” повідомили про тортури в СІЗО

Дата: 10 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

У російському місті Воронежі двоє послідовників “Свідків Єгови” повідомили про тортури з боку силовиків. 

Про це повідомили на сайті “Свідків Єгови в Росії”.

Про нелюдське поводження через адвокатів повідомили 44-річний Юрій Галка і 51-річний Анатолій Ягупов. Чоловіків затримали в липні поточного року під час масштабної операції російських силовиків у Воронезькій області. Тоді десятки парафіян опинилися на допиті в Центрі з протидії екстремізму, де їх тримали в актовому залі під наглядом озброєних автоматами силовиків. Деякі із затриманих повідомили про тиск та побиття.

Адвокати Галки та Ягупова намагалися потрапити до своїх підзахисних з моменту їхнього затримання, однак змогли зробити це лише через два тижні. Захисники дізналися, що в Юрія Галки зламано ребро. За словами потерпілого, його почали катувати ще під час обшуку і продовжили на допиті.

“Співробітники ФСБ заламали йому руки за спину і наділи пакет на голову, затягуючи, поки Юрій не починав задихатися. У цей час його били, зламавши ребро. Від нього вимагали зізнатися в екстремізмі й зв’язках зі “Свідками Єгови”. Під час надходження до СІЗО перелом ребра виявили, проте співробітники установи, користуючись шоковим станом Юрія, в документах написали, що травми він отримав побутовим шляхом”, – розповіли захисники. 

Анатолія Ягупова, як розповіли адвокати, катували схожим способом: надягали пакет на голову і били по стільцю, на який дізнавачі посадили чоловіка. 

Нагадаємо, що тиск на “Свідків Єгови” в Росії почався у 2014 році. Тоді Верховний суд визнав екстремістським сайт організації, а також три книги: “Чого насправді навчає Біблія?”, “Наближайся до Єгови” і “Приходь і йди за мною”. Через чотири роки Верховний суд Росії за позовом міністерства юстиції визнав діяльність організації в РФ екстремістською, а також заборонив їй працювати на території країни. Рішення суду тоді дозволило конфіскувати майно об’єднання. 

Практика переслідування “Свідків” поширюється й на окуповані Росією українські території. У 2018 році стало відомо, що “Свідки Єгови” подали 37 заяв до європейських судів із зафіксованими фактами порушення прав людини проти одновірців у Росії та Криму. За даними російських журналістів, понад 200 людей через переслідування попросили притулку у Фінляндії

На початку червня підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму переглянув вирок послідовникові “Свідків Єгови” Артему Герасимову, якого звинувачують в організації діяльності релігійної спільноти, забороненої в РФ, та замінив багатотисячний штраф позбавленням волі на шість років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter