Кримському прихильникові “Свідків Єгови” Герасимову замінили штраф на шість років ув’язнення

Дата: 04 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму переглянув вирок послідовникові “Свідків Єгови” Артему Герасимову, якого звинувачують в організації діяльності релігійної спільноти, забороненої в РФ, та замінив багатотисячний штраф позбавленням волі на шість років.

Про це повідомили в Кримській правозахисній групі. 

Підконтрольний Росії “Ялтинський міський суд” оштрафував на 400 тисяч рублів Герасимова ще в березні поточного року. Судовий процес над чоловіком тривав з жовтня 2019 до березня 2020 року. За цей час відбулося 16 судових засідань, проте лише декілька з них пройшли у відкритому режимі. 

Герасимова взяли під варту в залі суду, куди не пустили слухачів нібито через загрозу коронавірусу. Водночас під стінами суду підтримати його зібралося близько двадцяти осіб. 

Нагадаємо, що раніше “Джанкойський районний суд” відправив на шість років до в’язниці іншого послідовника “Свідків Єгови” Сергія Філатова. Захист чоловіка, який має чотирьох дітей і переїхав до окупованого Криму з Херсона через хворобу доньки, подавав апеляцію на вирок, однак її не задовольнив “Верховний суд”. 

Як відомо, тиск на “Свідків Єгови” в Росії почався у 2014 році. Тоді Верховний суд визнав екстремістським сайт організації, а також три книги: “Чого насправді навчає Біблія?”, “Наближайся до Єгови” і “Приходь і йди за мною”. Через чотири роки Верховний суд Росії за позовом міністерства юстиції визнав діяльність організації в РФ екстремістською, а також заборонив їй працювати на території країни. Рішення суду тоді дозволило конфіскувати майно об’єднання. 

Практика переслідування “свідків” поширюється й на окуповані Росією українські території. У 2018 році стало відомо, що “Свідки Єгови” подали 37 заяв до європейських судів із зафіксованими фактами порушення прав людини проти одновірців у Росії та Криму. За даними російських журналістів, понад 200 людей через переслідування попросили притулку у Фінляндії

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter