“Верховний суд Криму” лишив вирок прихильнику “Свідків Єгови” незмінним

Дата: 26 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Так званий “Верховний суд Криму” залишив без задоволення апеляційну скаргу на вирок про шість років позбавлення волі прихильникові “Свідків Єгови” Сергію Філатову. 

Відповідне рішення ухвалив суддя “Верховного суду Криму” Едуард Бєлоусов, повідомляє видання “Кримський процес“.

У зв’язку з обмежувальними заходами з протидії поширення коронавірусної інфекції слухачам та родичам засудженого не дозволили відвідати засідання. Сам Філатов брав участь у розгляді апеляційної скарги за допомогою відеоконференцзв’язку.

Адвокат відмовився розкрити подробиці розгляду скарги. На розгляд апеляції й ухвалення рішення пішло лише дві години.

Нагадаємо, 5 березня “Джанкойський районний суд” оголосив вирок у кримінальній справі проти Сергія Філатова, згідно з яким його засудили до шести років позбавлення волі. Примітно, що одночасно з оголошенням вироку Філатову “Ялтинський міський суд” в аналогічній кримінальній справі стосовно Артема Герасимова, якого звинувачують за тією ж статтею (282.2 КК РФ) за організацію діяльності закритого місцевого релігійного об’єднання “Свідків Єгови”, оштрафував на 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

Крім цього, в серпні 2019 року співробітники ФСБ затримали й згодом висунули звинувачення за ч. 1 ст. 282.2 ще одному прихильникові релігійної організації “Свідки Єгови” із Севастополя Віктору Сташевському. Наразі відбулося попереднє судове засідання в його справі в “Гагарінському районному суді Севастополя”.

Нагадаємо, що Сергій Філатов – батько чотирьох дітей, який переїхав до окупованого Криму з Херсона через хворобу доньки.

Як відомо, тиск на “Свідків Єгови” в Росії почався у 2014 році. Тоді Верховний суд визнав екстремістським сайт організації, а також три книги: “Чого насправді навчає Біблія?”, “Наближайся до Єгови” і “Приходь і йди за мною”. Через чотири роки Верховний суд Росії за позовом міністерства юстиції визнав діяльність організації в РФ екстремістською, а також заборонив їй працювати на території країни. Рішення суду тоді дозволило конфіскувати майно об’єднання. 

Практика переслідування “свідків” поширюється й на окуповані Росією українські території: у листопаді минулого року в Джанкої співробітники ФСБ Росії провели обшуки й затримання за кількома десятками адрес. Тиску зазнають і єговісти на Донбасі. 

Правозахисний центр “Меморіал” вважає заарештованих “Свідків Єгови” політв’язнями і вимагає припинити переслідування, пов’язані з їхньою релігійною належністю. У серпні 2018 року “Меморіал” визнав політв’язнями 29 прихильників цієї релігійної організації, яких у Росії звинуватили в екстремізмі.

У 2018 році стало відомо, що “Свідки Єгови” подали 37 заяв до європейських судів із зафіксованими фактами порушення прав людини проти одновірців у Росії та Криму. За даними російських журналістів, понад 200 людей через переслідування попросили притулку у Фінляндії

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter