Amnesty International закликає небайдужих допомогти політв’язню Серверу Мустафаєву

Дата: 25 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International просить небайдужих писати листи військовому прокурору Південного військового округу Росії Сергію Коломійцю з проханням надати фігуранту другої Бахчисарайської “справи Хізб ут-Тахрір” Серверу Мустафаєву медичну допомогу, а також зняти всі звинувачення і звільнити його.

Про це повідомляє Amnesty International на своєму сайті, розмістивши зразок листа та адресу. 

“Серверу Мустафаєву, кримському правозахиснику, справа якого зараз розглядається у військовому суді Росії, відмовляють у наданні належної медичної допомоги. У нього і ще в двох відповідачів по його справі висока температура і респіраторна вірусна інфекція. Незважаючи на їхній стан всіх трьох змусили бути присутнім на тривалих судових слуханнях без води і їжі”, – йдеться в заяві правозахисників.

Правозахисники просять надіслати листа якомога швидше до 17 квітня 2020 року. 

Раніше ZMINA повідомляла, що одного з координаторів громадського об’єднання “Кримська солідарність” Сервера Мустафаєва доставили на засідання Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону на апеляційне засідання. Чоловік відчував слабкість в тілі, мав підвищену температуру та сухий кашель.  Як повідомив адвокат Олексій Ладін, кримчанин чекав на початок процесу лежачи.

Правозахисники побоюються, що це можуть бути тривожними симптомами з огляду на пандемію коронавірусної інфекції Covid-19. 

Українські і міжнародні організації закликали негайно надати медичну допомогу Серверу та всім в’язням, які цього сьогодні потребують.

Під час судового засідання сам Сервер Мустафаєв висловив подяку українським та міжнародним правозахисникам, журналістам та дипломатам за співпрацю. 

Нагадаємо, у жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір’яєв і Ернес Аметов. ФСБ звинувачує їх в участі у забороненій у Росії та анексованому нею Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

21 травня 2018 року в Криму затримали координатора “Кримської солідарності” Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської “справи Хізб ут-Тахрір”.

15 листопада 2019 року Південний військовий окружний суд російського Ростова-на-Дону почав розглядати цю справу по суті.

Нагадаємо, у жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая – Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Бєлялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір’яєва і Ернеса Аметова. ФСБ Росії інкримінує їм участь у забороненій у Росії та анексованому нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

21 травня 2018 року в Криму також затримали координатора “Кримської солідарності” Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської “справи Хізб ут-Тахрір”.

Південний військовий окружний суд російського Ростова-на-Дону почав розглядати цю справу по суті 15 листопада 2019 року.

16 березня головний державний санітарний лікар Федеральної служби виконання покарань Російської Федерації (ФСВП) заборонив у СІЗО та виправних колоніях побачення з підозрюваними, обвинуваченими та засудженими.

Після спроби анексії Криму Росія розпочала переслідування кримських татар та мусульман півострова, звинувачуючи їх в екстремізмі. Раніше ZMINA розповідала, чим займається організація “Хізб утр-Тахрір” та чому її заборонили в Росії. В українському правовому полі немає заборон щодо діяльності цієї організації, вона діє легально.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter