Американський журналіст Еван Гершкович, заарештований у Росії за “шпигунство”, оскаржив свій арешт

Дата: 04 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Журналіст Wall Street Journal Еван Гершкович, заарештований у Росії за звинуваченням у шпигунстві, оскаржив свій арешт.

Про це повідомили російські державні медіа.

Дату розгляду апеляції не призначили (станом на публікацію новини). Гершковича утримуватимуть у СІЗО “Лефортово” до 29 травня. Згідно з російським законодавством, йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

Нагадаємо, що Гершковича російські силовики затримали 29 березня 2023 року в Єкатеринбурзі, де він готував свій матеріал, зокрема про ставлення місцевих до війни, ПВК “Вагнер”, завдяки якій деякі засуджені за вбивства повертаються з колоній з помилуваннями, та інші теми. 

30 березня Лефортовський суд Москви за клопотанням ФСБ заарештував його в справі про шпигунство.

The Wall Street Journal заявила, що “категорично відкидає” звинувачення ФСБ щодо свого кореспондента й вимагає його негайного звільнення. Звільнити Гершковича також закликали іноземні та російські журналісти.

Після розголошення ситуації держсекретар США Ентоні Блінкен закликав усіх американських журналістів, що перебувають у Росії, покинути країну. Арешт Гершковича також прокоментував президент США Джо Байден.

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” наголосила, що стривожена затриманням Гершковича. На думку RSF, це видається “заходом у відповідь” на роботу репортера з розслідування діяльності ПВК “Вагнер”.

За даними “Радіо Свобода”, Гершкович живе в Москві близько шести років, висвітлює події в Росії та Україні для The Wall Street Journal.

Раніше співпрацював з Agence France-Presse, The Moscow Times і The New York Times.

Останню статтю за авторством Гершковича The Wall Street Journal опублікувала 28 березня.

Медійник став першим з 1986 року американським журналістом, якого Москва звинуватила в шпигунстві. За аналогічним звинуваченням затримали репортера Ніка Данілова, це було ще за часів СРСР.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter