У Росії затримали журналіста The Wall Street Journal, який писав про ПВК “Вагнер”

Дата: 30 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Федеральна служба безпеки РФ затримала в Єкатеринбурзі журналіста міжнародного англомовного видання The Wall Street Journal Евана Гершковича, який збирав матеріал для публікації про ПВК “Вагнер”. Проти нього порушили кримінальну справу за “шпигунство”.

Про це пишуть російська служба “Радіо Свобода”, а також видання Meduza.

Гершкович писав про ставлення росіян до війни та вербування місцевих жителів у ПВК “Вагнер”. У поїздці до Єкатеринбурга його супроводжував місцевий активіст Ярослав Ширшиков.

За даними єкатеринбурзького видання “Вечерние ведомости”, в центрі міста біля ресторану Bukowski Grill, де раніше зустрічалися Ширшиков і Гершкович, люди в цивільному затримали чоловіка, натягнувши йому на голову светр. За припущенням Ширшикова, це міг бути американський журналіст.

Водночас про Гершковича написав неофіційний телеграм-канал адміністрації губернатора Свердловської області: “В Єкатеринбурзі дійсно затримали журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича. Ситуація дуже серйозна”.

За даними джерела Meduza, крім відвідування Єкатеринбурга, Гершкович їздив до Нижнього Тагіла, де розташоване оборонне підприємство “Уралвагонзавод”.

Як повідомив російський “Інтерфакс” із посиланням на інформацію ФСБ, журналіст, за версією спецслужби, “діючи за завданням американської сторони”, нібито “здійснював збір відомостей”, що становлять держтаємницю, про діяльність “одного з підприємств російського військово-промислового комплексу”. Чоловіка затримали, як стверджує ФСБ, нібито при отриманні секретних відомостей. Щодо нього порушили кримінальну справу за статтею 276 Кримінального кодексу Росії “шпигунство”. Покарання за цією статтею передбачає від 10 до 20 років позбавлення волі.

Після ситуації з затриманням Гершковича держсекретар США Ентоні Блінкен закликав всіх американських журналістів, що перебувають в Росії, покинути країну.

За словами урядовця, Держдепартамент підтримує контакти з Wall Street Journal.

“Щоразу, коли громадянина США затримують за кордоном, ми негайно звертаємося до консульства та прагнемо надати всю належну підтримку. Ми рішуче засуджуємо спроби Кремля залякувати, репресувати та карати журналістів і представників громадянського суспільства”, — наголосив він у заяві.

Звільнити Гершковича закликали іноземні та російські журналісти. 

Так, The Wall Street Journal заявила, що “категорично відкидає” звинувачення ФСБ щодо свого кореспондента й вимагає його негайного звільнення.

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” наголосила, що стривожена затриманням Гершковича. На думку RSF, це виглядає як “захід у відповідь” на роботу репортера з розслідування діяльності ПВК “Вагнер”.

“Журналістика — це не злочин. Еван має бути негайно звільнений”,заявив журналіст The Guardian Петро Сауер.

За даними “Радіо Свобода”, Гершкович живе в Москві близько шести років, висвітлює події в Росії та Україні для The Wall Street Journal.

Раніше співпрацював з Agence France-Presse, The Moscow Times і The New York Times.

Останню статтю за авторством Гершковича The Wall Street Journal опублікувала 28 березня.

Медійник став першим із 1986 року американським журналістом, якого Москва звинуватила в шпигунстві. За аналогічним звинуваченням затримали репортера Ніка Данілова, це було ще за часів СРСР.

Нагадаємо, що з початком повномасштабного вторгнення в Росії безпрецедентно посилився тиск на незалежних журналістів. Так, закон про покарання за так звані “фейки” про дії російських збройних сил набув чинності в Росії в березні 2022 року. Він дозволяє ув’язнювати до 15 років тих, хто поширює інформацію про війну, яку влада РФ вважає неправдою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter