Американський журналіст Еван Гершкович уже рік перебуває під арештом в Росії

Дата: 29 Березня 2024
A+ A- Підписатися

З моменту затримання в Росії американського журналіста, кореспондента видання The Wall Street Journal (WSJ) Евана Гершковича пройшов рівно рік – його заарештували 29 березня 2023 року, вже наступного дня Лефортовський суд Москви заарештував його за звинуваченням у шпигунстві. 

За рік після цього WSJ вийшла із майже незаповненою першою шпальтою із заголовком “Тут має бути його стаття”, щоб привернути увагу до свого кореспондента; в онлайн-версії видання оприлюднило спецпроєкт під назвою “Еван Гершкович. Вкрадений рік у російській в’язниці”.

Еван Гершкович. Джерело: wsj.com

У ньому WSJ поспілкувалася з друзями та близькими журналіста, а також розповіла про події в особистому житті, роботі та дозвіллі, в яких Гершкович не зміг взяти участь через ув’язнення в Росії.

Джерело: wsj.com

Евана Гершковича затримали 29 березня 2023 року в російському місті Єкатеринбурзі, де він готував свій матеріал, зокрема про ставлення місцевих до війни, ПВК “Вагнер”, завдяки якій деякі засуджені за вбивства повертаються з колоній з помилуваннями, та на інші теми.

У ФСБ РФ заявляють, що журналіст нібито діяв за завданням спецслужб США та “збирав дані, які становлять державну таємницю“, а саме про роботу одного з підприємств російського військово-промислового комплексу.

30 березня Лефортовський суд Москви за клопотанням ФСБ заарештував його в справі про шпигунство.

У The Wall Street Journal заперечили звинувачення ФСБ РФ щодо Гершковича. Газета вимагає негайного звільнення репортера, а також просить вислати зі США посла РФ та всіх російських журналістів.

Після розголошення ситуації держсекретар США Ентоні Блінкен закликав усіх американських журналістів, що перебувають у Росії, покинути країну. Арешт Гершковича також прокоментував президент США Джо Байден.

У США Гершковича визнали неправомірно затриманим. Його справу розглядає підрозділ Держдепу, що працює над перемовинами про звільнення заручників та інших людей, визнаних незаконно затриманими за кордоном.

За звинуваченням у шпигунстві американському журналісту у РФ може загрожувати до 20 років позбавлення волі.

США стверджують, що Росія використовує медійника для проведення “дипломатії заручників” у той час, “коли війна Москви проти України понизила рівень відносин з Вашингтоном до найнижчої точки за понад 60 років”, йдеться в повідомленні.

За рік Гершковичу уже тричі подовжували строк перебування під вартою, востаннє – 26 березня 2024 року. Журналіст залишиться під арештом до червня нинішнього року. Двічі російський суд відхиляв апеляційні скарги захисту американця на його арешт.

Водночас у Росії не виключають варіант його обміну на довічно засудженого в Німеччині Вадима Красікова, який, імовірно, є співробітником спецслужб РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter