Активісти “Жовтої стрічки” закликали мешканців ТОТ дерусифіковувати назви вулиць на честь Дмитра Коцюбайла “Да Вінчі”

Дата: 20 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Активісти громадського руху спротиву “Жовта стрічка” закликають мешканців тимчасово окупованих територій долучитись до перейменування російських назв вулиць в населених пунктах на вулицю Дмитра Коцюбайла “Да Вінчі”, який загинув на Сході України.

Про це повідомляють активісти руху “Жовта стрічка” у фейсбуку.

Фото: Громадський рух спротиву “Жовта стрічка”

27-річний командир 67 окремої механізованої бригади Дмитро Коцюбайло загинув у бою під Бахмутом у березні цього року. Військовий мав позивний “Да Вінчі”.

Коцюбайла поховали у Києві на Аскольдовій могилі, ще кілька років тому обговорювалиі У грудні 2020 року у Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови створення тут Пантеону національних героїв. 

Загиблий, за словами активістів “Жовтої стрічки”, став символом українського спротиву та звитяги.

“Його ім’я на вулицях окупованих міст буде жахати ворогів. Воно об’єднає сили та віру людей у те, що скоро й тут вони святкуватимуть звільнення”, – пишуть вони.

Активісти, закликаючи до перейменування вулиць, висловлюють незгоду з перейменуваннями, які вчиняє окупаційна російська адміністрація. До прикладу, у Мелітополі замість вулиці Незалежності тимчасово з’явилась вулиця на честь ватажка російських бойовиків Олександра Захарченка, а замість Університетської – вулиця на честь вбитої російської пропагандистки Дарини Дугіної. Також окупанти активно у порушення українського законодавства повертають радянські назви на захоплених територіях. 

Рух громадянського спротиву “Жовта стрічка” виник торік навесні в Херсоні, майже одразу після того, як його захопили російські війська, і швидко поширився на інші окуповані території. 

Рух став лауреатом премії Європейського парламенту імені Андрія Сахарова – активістів згадують в описі кандидата-переможця. Нещодавно в Брюсселі відбулась акція солідарності з ними.

Нагадаємо, що раніше рух “Жовта стрічка” запустив новий флешмоб на тимчасово окупованих територіях, закликаючи писати проукраїнські гасла на російських банкнотах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter