Активісти закликали Зеленського розблокувати судову реформу: пояснюємо, що з нею відбувається

Дата: 28 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Низка громадських організацій, зокрема Центр протидії корупції, Фундація DEJURE, Центр політико-правових реформ, Transparency International та “Автомайдан”, закликали президента Володимира Зеленського негайно ініціювати зміни до законодавства, що дозволять запустити реальну судову реформу в Україні.

З таким закликом вони виступили на спільній пресконференції. 

Як розблокувати судову реформу – прес-брифінг

Як розблокувати судову реформу? Які кроки має зробити президент, аби вона запрацювала?Дивіться запис прес-брифінгу за участі Mykhailo Zhernakov, Halia Chyzhyk та Kateryna Butko ⬇️

Опубліковано Фундація DEJURE Пʼятниця, 28 лютого 2020 р.

Ще в листопаді минулого року Зеленський подав законопроєкт про діяльність органів суддівського врядування, який передбачав реформу судової системи та містив низку положень, які критикували українські та міжнародні експерти. Обговорити розкритиковані положення документа з президентом хотіла голова Верховного Суду Валентина Данішевська, однак тоді Зеленський нібито не знайшов для цього часу.

Згодом запропоновані зміни підтримав парламент, а реалізацію закону було покладено на Вищу раду правосуддя. За словами активістів, саме це й спричинило проблеми, адже нереформований орган фактично заблокував впровадження реформи. Зокрема, Вища рада правосуддя протидіє створенню Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), відповідальної за добір нових суддів в Україні й оцінювання чинних. Нову ВККС мали набрати на конкурсі за участю міжнародних експертів з числа тих, хто відбирав суддів для Вищого антикорупційного суду. Проте ВРП написала положення про конкурс, яке нівелювало роль міжнародних експертів у ньому.

“Міжнародні організації ще в грудні офіційним листом повідомили Вищу раду правосуддя, що відмовляються брати участь у конкурсі через незаконне положення про нього. ВРП за три місяці так і не внесла змін, що розблокували б участь міжнародних експертів у відборі нової кваліфкомісії. Натомість члени ВРП почали звинувачувати самих міжнародників у саботажі реформи”, – розповідає голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков

Вищезгадані дії ВРП фактично заблокували добір нових суддів, яких у судовій системі бракує близько двох тисяч. Саме через це, як зазначають активісти, деякі суди в Україні досі не працюють.

На додаток до цього ВРП відмовилася сформувати й Етичну комісію, яка, за задумом Зеленського, мала б очистити саму ВРП від недоброчесних представників. 

“Вища рада правосуддя – це орган, який не зацікавлений у тому, щоби реформа Зеленського запрацювала, бо успішна реалізація реформи почнеться зі звільнення самих членів ВРП. Вони це прекрасно усвідомлюють, а тому робили й далі продовжуватимуть робити все що завгодно, аби тільки не виконувати закону. Тому наразі новий закон – це єдиний спосіб розблокувати реформу”, – наголошує експертка Центру протидії корупції Галина Чижик.

Наразі активісти закликали Зеленського ініціювати законодавчі зміни, які б: 

  • забезпечили прозорий конкурс до Вищої кваліфікаційної комісії суддів за правилами, встановленими конкурсною комісією за участю міжнародних експертів, а не корумпованими суддівськими елітами;
  • розблокували створення Етичної комісії, яка очистить ВРП від негідних представників;
  • врахували застереження Венеційської комісії щодо необґрунтованого скорочення Верховного Суду.

Раніше ZMINA розповідала про те, як наприкінці минулого та на початку поточного року Вища рада правосуддя проігнорувала інформацію щодо кричущих порушень з боку трьох суддів і замість покарання відправила їх на пенсію та нагородила почесними грамотами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter