Активісти презентували мапу доступності Києва

Дата: 27 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Активісти ініціативи “Доступно.UA” запустили мапу Києва з локаціями, зручними для маломобільних людей. 

Про це повідомив засновник ініціативи Дмитро Щебетюк в Українському кризовому медіацентрі.

Застосунок TosMap активісти запустили ще рік тому, і тепер він має вже понад 750 завантажень. Однак тільки зараз у ньому з’явилися столичні локації. Всього в додатку міститься інформація щодо 28 міст, а якщо дивитися на мапу Києва, то можна побачити щонайменше 140 локацій. 

Як розповів Щебетюк, застосунок розраховано не тільки на людей з інвалідністю.

“Доступність потрібна всім і кожному в той чи інший період життя. За різними даними, ця частка маломобільних становить від 27 до 55%: це і батьки з дитячими візочками, і люди літнього віку, люди з інвалідністю, і вагітні. Загалом, якщо ви десь подорожуйте з важкою валізою, то відчуваєте певні труднощі від пересування. Більшість із нас постаріє, і тоді нам вся ця доступність теж буде потрібна”, – каже він. 

У застосунку користувачі можуть налаштувати власні параметри, наприклад потрібну ширину проходу до закладу, кут нахилу пандуса, наявність зручних убиралень, сповивальні, велопарковки та навіть фільтр “Дружні до тварин”. 

Фото: dostupno.ua

“Додаток – це про те, щоб мотивувати власників ставати доступними, а також самих користувачів мотивувати менше сидіти вдома. Що більше людей виходить на вулиці, то більше створюється запит на доступну інфраструктуру”, – зазначає Шебетюк. 

Окремо в застосунку існує функція “Додати місце”, якою можуть скористатися всі охочі. 

“Поки кнопка перекидає на гугл-форму, де можна запропонувати локації, але ми працюємо, щоб зробити це безпосередньо в додатку. Якщо біля вас є зручні локації, то хоча б одненьку візьміть і додайте до нас на мапу, якщо її ще немає”, – закликає активіст. 

Нагадаємо, що минулого року Чернігів, Вінниця і Черкаси потрапили до трійки лідерів рейтингу доступності міст. Фахівці оцінювали міста за методологією, що базується на державних будівельних нормах. Перевіряли, зокрема, громадський транспорт, ЦНАПи, аптеки тощо. 

Уже понад рік, як в Україні набули чинності нові державні будівельні норми, що, зокрема, вимагають від власників культурно-видовищних та дозвіллєвих закладів враховувати кількість місць для людей на візках у своїх залах. Потреби людей з інвалідністю та інших маломобільних груп мають враховувати й усі нові та реконструйовані заклади харчування. Нові ДБН поклали також на українських роботодавців обов’язок облаштовувати інклюзивні робочі місця для людей з інвалідністю.

Однак нові ДБН досі порушують, зокрема в столиці, де комунальні служби провели реконструкцію деяких зупинок громадського транспорту, після чого вони стали недоступними для людей з інвалідністю.

Фотографія обкладинки: Stefano Intintoli / unsplash.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter