Активістка, яку влада Ірану відправила за ґрати, отримала премію PEN America

Дата: 17 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Іранська активістка, журналістка та письменниця Наргес Мохаммаді, яку влада Ірану відправила до в’язниці на 16 років, отримала премію PEN America – Barbey Freedom to Write Award 2023.

Про це повідомляє AP.

Наргес Мохаммаді. Джерело: iranwire.com

Премію Barbey Freedom to Write Award заснували в 1987 році. Її вручають письменникам, журналістам та митцям, які зазнають переслідувань за свою діяльність.

51-річну Наргес Мохаммаді іранська влада відправила до в’язниці на 16 років. В Ірані жінку затримували та ув’язнювали, зокрема, через її активну діяльність проти смертної кари, яку застосовують в країні. Наразі журналістка відбуває термін покарання у вʼязниці Евін і продовжує публікувати репортажі звідти. Вона також узяла інтервʼю в інших увʼязнених жінок, які ввійшли до її книги “Білі тортури”.

Церемонія нагородження відбудеться цього тижня на літературному гала-концерті PEN America. Відзнаку Мохаммаді отримає її чоловік, журналіст і активіст Тагі Рахмані.

За словами Сюзанни Носсель генеральної директорки PEN, Мохаммаді “викликає захоплення в усьому світі своєю непохитною мужністю й опором рішучій кампанії іранського уряду, спрямованій на те, щоб змусити її замовкнути“.

Жертви, на які пішла вона і її родина, розривають серце. Вона є маяком свободи слова в одному з найсуворіших місць у світі для письменників, журналістів і митців“, – додала гендиректорка PEN.

Нагадаємо, раніше Мохаммаді стала однією з трьох увʼязнених іранських журналісток, які отримали премію ЮНЕСКО за свободу преси.

Раніше ZMINA повідомляла, що, за даними коаліції “Жінки в журналістиці”, Іран посів першу позицію за кількістю ув’язнених у 2022 році медійниць серед країн світу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter