Акторка Ума Турман розповіла про пережитий у підлітковому віці аборт

Дата: 23 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Голлівудська акторка Ума Турман розкритикувала прийнятий в американському штаті Техас закон, що забороняє проводити аборти після шести тижнів вагітності. Турман назвала його ще одним інструментом дискримінації жінок, що живуть у злиднях, а також розповіла, що сама у підлітковому віці була змушена перервати вагітність.

Про це йдеться у колонці акторки для видання The Washington Post.

Фото: Christian Vierig/Getty Images

51-річна Турман розповіла, що була змушена зробити аборт у підлітковому віці, адже тільки починала кар’єру. Батьком дитини, за її словами, був старший від неї. 

“Я жила на валізах в Європі, далеко від своєї сім’ї та тільки збиралася почати кар’єру. Я з усіх сил намагалася зрозуміти, що мені робити. Я хотіла залишити дитину, але як? Мої дитячі фантазії про материнство безнадійно розвіювалися, поки я зважувала відповіді на вельми конкретні питання. Я тільки починала кар’єру, і у мене не було можливості забезпечити надійний дах над головою навіть самій собі”, – зізнається акторка. 

Аборт Турман зробила у Німеччині, де жила її подруга. Та відвела її до клініки у Кельні:

“Мені зробили місцеву анестезію і перервали вагітність. Я лежала на столі, поки доктор, добрий чоловік, проводив аборт, пояснюючи мені кожен етап процесу. Мені було страшенно боляче, але я не скаржилася. У мені було стільки сорому, що мені здавалося, що я заслуговую болю”. 

Історію, яка трапилась з голлівудською зіркою у минулому, вона назвала своєю найпохмурішою таємницею. Водночас Турман зазначає, що написала колонку у будинку, де виростила трьох дітей.

“Аборт, зроблений в підлітковому віці, був найважчим рішенням в моєму житті, яке змусило мене страждати тоді та засмучує мене навіть зараз. Але це був шлях до життя, повного радості та любові. Рішення не зберігати ту ранню вагітність дозволило мені вирости та стати матір’ю, якою я хотіла і мала стати”, – зазначила вона. 

Фото: actionnews5.com

Колонку для видання The Washington Post Турман написала, реагуючи на ухвалений у штаті Техас закон, який також називають “законом про серцебиття”. Згідно з ним, жінкам заборонено проводити аборти після шостого тижня. Автори закону твердять, що саме після настання цього строку у плода “починає битися серце”, однак медики називають ці слова маячнею. 

Документ також дозволяє будь-якій людині, а не тільки жителям штату подати до суду на будь-кого, хто “допомагає і підбурює” до аборту. Під це визначення підпадають не тільки лікарі, а й весь персонал клінік, члени сім’ї або, наприклад, священнослужителі, що дали жінці неправильну з погляду закону пораду. Позивачі можуть отримати відшкодування збитків на суму до 10 тисяч доларів.

“Техаський закон про аборти набрав чинності без розгляду у Верховному Суді, що (в чималому ступені через відсутність ідеологічної багатоманітності) створює основу кризи прав людини для американських жінок. Цей закон – ще один інструмент дискримінації тих жінок, які перебувають в скрутному економічному становищі, а часто і їхніх партнерів. Жінки та діти з багатих сімей зберігають за собою всі можливості вибору і мало ризикують”, – наголошує Турман. 

Починаючи з 2019 року низка американських штатів ухвалила закони, якими обмежили право жінок на аборт. Один з найжорсткіших ухвалили сенатори штату Алабама. Переривання вагітності там вважається злочином на будь-якому терміні.

Одразу після ухвалення документа у Алабамі хотіли судити за вбивство 27-річну Марші Джонс, яка внаслідок пострілу в живіт втратила дитину. Зняти обвинувачення з дівчини допомогли лише розголос та обурення громадськості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter