Актора Талашка звинуватили у зґвалтуванні неповнолітньої

Дата: 09 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Народного артиста України й викладача Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Івана Карпенка-Карого Володимира Талашка звинуватила у зґвалтуванні дівчина, якій на той момент було 17 років. 

Про це повідомила у фейсбуку дівчина на ім’я Марія Матрос.

За її словами, актор був другом її родини, а тому вона знала його з чотирьох років. Коли дівчині було 17 років, то актор, за її словами, запропонував вступити до університету Карпенка-Карого та приїхати, щоб послухати іспити.

Однак у Києві чоловік привів її у свою квартиру та почав чіплятись. 

“Коли я приїхала, ми поговорили про іспит, хоча це не дуже його цікавило, і він почав до мене чіплятися. В якийсь момент я зрозуміла, куди це все, і кажу йому: “Володимире Дмитровичу, схаменися, тобі 62 роки, тобі треба все це робити з тими, хто тобі за віком підходить”. Я йому кажу, що не хочу, але він продовжує наполягати. Я розумію, що мені ніхто не повірить… І я вирішила піддатися всій цій історії й поїхати якомога швидше”, – розповідає Матрос журналістам.

Після цього дівчина вирішила не вступати до вишу та не розповідати цю історію.

“Режисура мене після цього цікавити перестала, чому я зараз дуже рада”, – додає жінка.

Своєю історією Матрос хоче підтримати інших дівчат, які повідомили про домагання з боку Талашка. Зі свого боку актор уже заявив, що “нічого не знає” та “вперше чує” про цю історію. 

Про два випадки сексуальних домагань з боку педагога в серпні розповіли спочатку дві дівчини – абітурієнтка та студентка вишу на момент, коли сталися інциденти. Чоловік запрошував їх додому, де домагався. 

Фото: фейсбук-сторінка Талашка

“Він ввімкнув диск з його піснями та запропонував потанцювати. Він почав гладити мене руками, притискати до себе. Мені було неприємно. Але відстоювати свої кордони я тоді не вміла, і стрес блокував якесь раціональне мислення. Він поліз цілуватися. Це стало останньою краплею. Я почала вириватися, сказала, що мені терміново потрібно їхати, скоро закривається гуртожиток”, – розповідала дівчина на ім’я Вікторія. 

Згодом дівчат, які почали звинувачувати Талашка, стало шестеро. Всі вони розповідали, що актор запрошував їх додому нібито для репетицій. Той усе заперечує. 

Після розголосу Талашка відсторонили від викладання, а в університеті Карпенка-Карого створили комісію, що має вивчити заяви жінок. Активістки вже підготували звернення до посадовців, де просять про запровадження системних змін у протидії домаганням у вишах. Його можуть підписати всі охочі.

Згідно з дослідженням Асоціації жінок-юристок “ЮрФем”, 45,37% опитаних ними студенток та студентів стикались із сексистськими висловлюваннями та діями сексуального характеру з боку викладачів.  Національне опитування з питань рівності між чоловіками та жінками, яке провели в Україні у 2019 році, показало, що 13% українців особисто знають когось, хто став жертвою сексуальних домагань. 

Водночас 40% жертв харасменту, серед яких значно переважають жінки (76% проти 4% чоловіків), не зверталися по допомогу.

Останнім часом українки, які служать в армії, дедалі частіше говорять про сексуальні домагання. Так, наприкінці 2018 року лейтенантка Валерія Сікал розповіла, як командир її частини в перший робочий день відвіз її до хатинки в лісі, де запропонував заступництво та легке проходження служби в обмін на секс.

ZMINA зібрала поради експертів, юристів та правозахисників про те, як діяти й куди звертатись у разі сексуальних домагань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter