Актор Талашко, якого звинувачують у домаганнях студентки, написав заяву на звільнення

Дата: 09 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Народний артист України й викладач Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Івана Карпенка-Карого Володимир Талашко написав заяву на звільнення за власним бажанням. 

Про це повідомила акторка Вікторія Муштей.

Фото: фейсбук-сторінка Володимира Талашка

Муштей однією з перших заявила про домагання Талашка. Сталося це, за її словами, коли дівчині було 18 років. Тоді вона після першої провальної спроби вступала до університету, зокрема на факультет до Талашка.

Той запитував у неї, чи вживає вона алкоголь та чи не хоче “ще поспілкуватися”. Коли та відмовилась і пішла, то Талашко, за її словами, зустрів її на вулиці й запропонував підвезти до метро, а згодом заманив до своєї квартири.

Актор тиснув та говорив: “Народний артист пропонує вам допомогу, а ви говорите, що вам треба з якоюсь подружкою погуляти? Ось так ви хочете стати артисткою!” У квартирі Талашко, як зазначала Муштей, почав до неї чіплятися та намагався поцілувати.

“Битва завершена. Тепер є прецедент офіційного розслідування харасменту у творчому виші та успішна його розв’язка”, – написала акторка. 

Після розголосу Талашка відсторонили від викладання в університеті, а виш створив комісію, що має вивчити заяви всіх жінок. Водночас Муштей наголосила, що створена група досі ніяк не відреагувала на її пропозиції надати контакти інших дівчат, які запевняють, що постраждали внаслідок дій викладача. Роботу групи продовжили до кінця грудня. 

“Це банальне бажання затягнути процес і по-тихому зам’яти питання. Висновки очевидні”, – вважає Муштей. 

Будівля Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Івана Карпенка-Карого. Фото: Wikimapia

Раніше Талашко категорично заперечував, що домагався студенток. 

“Я не знаю, звідки ростуть ноги, але нічого подібного не було”, – говорив він журналістам. 

Окрім Муштей актора звинувачували в домаганнях щонайменше п’ятеро дівчат. Одна з них розповідала, що імітувала втрату свідомості, щоб налякати його та втекти. Жінок, які наважилися розповісти про домагання, цькують. 

Нагадаємо, що 13% українців особисто знають когось, хто став жертвою сексуальних домагань. Водночас трохи менш ніж половина жертв харасменту, серед яких значно переважають жінки, не зверталися по допомогу.

Також, як свідчать дослідження, більшість українських студентів та студенток стикалися з дискримінацією у вишах, зокрема із сексистськими образами, погрозами та жартами від викладачів, різним ставленням до студентів різних статей, трудовою експлуатацією, небажаними дотиками та навіть примусом до сексу. 

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка Володимира Талашка

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter