Активісти пропонують заборонити СБУ боротися з корупцією в економіці

Дата: 26 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

До законопроекту №8068 про нацбезпеку пропонують внести правки, які позбавлять Службу безпеки України функцій боротьби з корупцією і організованою злочинною діяльністю у сфері управління і економіки.

Про це розповів Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіацентрі 26 квітня.

 “Ми говоримо про шість-сім маленьких поправок, за які потрібно проголосувати у парламенті. Ми пропонуємо правки, які забирають у СБУ можливість втручатись у діяльність бізнесу, займатись тим, що вони називають боротьбою з корупцією, а насправді є захистом корупції і її насаджуванням”, – зазначив він.

Втручання СБУ у ведення бізнесу інвестори називають однією з головних перешкод, які стоять перед ними в Україні.

“Інвестиції в Україні такі низькі саме через відсутність верховенства права. Інвестор як внутрішній, так і зовнішній не почуває себе захищеним. Статистика скарг на всі правоохоронні органи в Україні за останні 3 роки нас дуже не радує. Кількість скарг постійно збільшується – минулого року кількість скарг зросла вдвічі”, – розповів Томаш Фіала, президент Європейської бізнес-асоціації.

“Коли Європейська бізнес-асоціація проводила опитування на основі минулого року щодо того, що найбільше заважає бізнесу в Україні, вперше у минулому році з’явився такий компонент, як Служба безпеки України. Понад 20 відсотків бізнесменів як українських, так і міжнародних заявили, що це, власне, та структура, яка заважає працювати”, – додав Ярослав Юрчишин, представник Transparency International в Україні.

Як  наголосила народна депутатка України Ганна Гопко, за поправки потрібно проголосувати у другому читанні вже у травні-червні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter