Ахметов виходить з медіабізнесу через закон про олігархів і віддає ліцензії державі

Дата: 11 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Інвестиційна компанія SCM, яка належить українському бізнесмену Рінату Ахметову, виходить з медійного бізнесу через закон про олігархів.

Про це заявив Рінат Ахметов.

Рінат Ахметов. Фото: Українська правда

“Цього тижня “Медіа Група Україна” відмовиться на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій наших каналів і від ліцензій наших друкованих медіа в Україні. Ми також припинимо діяльність онлайн-медіа МГУ”, – повідомив Ахметов.
 
Ахметов зазначив, що таке рішення продиктоване набранням чинності закону “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

“Як найбільший приватний інвестор в економіку України я неодноразово казав, що не був, не є й не буду олігархом. Короткий шестимісячний термін, визначений законом для продажу медіаактивів, і російська воєнна агресія проти України не дають можливості компанії SCM продати медіабізнес на ринкових умовах”, – зауважив він.

Із 2000 року Ахметов разом з журналістами створював медіахолдинг, який нині складається з 10 ефірних і супутникових телевізійних каналів, інтернет-ресурсів, друкованих ЗМІ та сучасної виробничої медійної екосистеми. Загальний обсяг інвестицій, вкладених у цей медіахолдинг, перевищив 1,5 млрд доларів США.

Але, як зазначає бізнесмен, найбільша інвестиція – це внесок кожного з 4 тисяч журналістів і співробітників медійної команди. Завдяки їхній роботі канали “Україна” й “Україна 24” стали лідерами в Україні за глядацькою аудиторією, а канали групи “Футбол” збирали мільйони уболівальників перед екранами. 

Нагадаємо, що в листопаді 2021 року президент України Володимир Зеленський невідкладно підписав ухвалений Верховною Радою Закон №1780-ІХ “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

Згідно з документом, особою, яка має значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархом), вважатиметься фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

  1. Бере участь у політичному житті.
  2. Має значний вплив на засоби масової інформації.
  3. Є кінцевим бенефіціарним власником суб’єкта господарювання, який після дня введення в дію цього закону є суб’єктом природних монополій або займає монопольне (домінантне) становище на ринку, відповідно до Закону України “Про захист економічної конкуренції”, та протягом одного року поспіль підтримує або посилює таке становище.
  4. Підтверджена вартість активів особи та суб’єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є, перевищує 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Згодом фракція “Слуга народу” вирішила ігнорувати телеканали олігарха Ріната Ахметова “Україна 24” та “Україна”, оскільки ті нібито перетворилися на “відверто пропагандистські “ДТЕК 24” і “Олігарх”. Рішення ігнорувати вказані медіа ухвалили, за словами речниці фракції Юлії Палійчук, через те, що їхній власник перетворює їх “на свій корпоративний гучномовець для шантажу держави та суспільства”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter