Афганські журналісти звернулися до ООН із проханням урятувати їх від талібів

Дата: 31 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Близько 150 афганських журналістів звернулися до Організації Об’єднаних Націй, міжнародної спільноти, правозахисних організацій та платформ підтримки ЗМІ з проханням урятувати їх від талібів.

Відкритий лист медійників цитує видання TOLOnews.

Фото з відкритих джерел

Журналісти закликали ООН та її донорів ужити заходів щодо порятунку їхнього життя та членів їхніх сімей, а також звернулися до світової спільноти з проханням не стояти осторонь і врятувати афганських журналістів, які “безперервно працювали в пошуках свободи слова протягом останніх двох десятиліть”.

“У цей вирішальний момент світ замість того, щоб просто дивитися, повинен вжити заходів, щоб урятувати наше життя та життя наших сімей. Ми живемо в невизначеності. Ми не знаємо, що станеться з нами та нашим майбутнім. Країни світу повинні почути наш голос”, – заявив репортер Рафіулла Нікзад.

Криза в медійній сфері Афганістану почалася в серпні 2021 року – відтоді, як влада в країні фактично перейшла до ультрарадикального ісламістського руху “Талібан”. Особливо вона зачепила жінок-журналісток, які зіткнулися з невизначеністю щодо свого життя та роботи за нинішнього режиму. Це сталося попри заяви талібів про те, що вони дозволять жінкам працювати.

За даними TOLOnews, репортерка Назіфа Ахмаді – одна з десятків жінок, які наразі не можуть працювати. Оскільки вона єдина годувальниця, то тепер не знає, як прогодувати свою сім’ю.

“Подальша доля багатьох репортерів невідома. Талібан повинен дозволити працювати журналісткам, оскільки більшість із них є єдиними годувальницями своїх сімей”, – сказала вона.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Афганістані “Талібан” накладає дуже жорсткі обмеження на всі, навіть неофіційні, ЗМІ, хоча публічно зобов’язався захищати журналістів і поважати свободу преси.

Зокрема, багато місцевих мовників із приходом талібів були змушені зупинити частину програм, оскільки ті наказали їм “поважати ісламське законодавство – шаріат”. Також деякі журналісти заявляли, що вимушені відрощувати бороду та носити традиційне вбрання як запобіжний захід.

Також таліби заявляли, що місцеві жінки-журналістки повернуться до роботи, але після встановлення певної правової бази. Проте правозахисна організація “Репортери без кордонів” песимістично оцінила такі заяви.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter