Адміністрація виправної колонії в Бурятії шукає привід для ще одного обвинувачення політв’язню Олександру Марченку в дискредитації окупаційної армії

Дата: 12 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни переслідують цивільного полоненого Олександра Марченка з Дніпропетровщини за нібито “дискредитацію російської армії”. 

Про це інформує Об’єднання родичів політв’язнів Кремля з посиланням на його дружину Катерину Марченко.  

Цивільний полонений Олександр Марченко

Політв’язня Олександра Марченка на початку року перевели з виправної колонії (ВК) №8 у російському місті Улан-Уде в Бурятії до ВК №2.

Дружина Катерина Марченко назвала переміщення її чоловіка до нової колонії помстою за його апеляційну скаргу на справу про дискредитацію окупаційної армії, у якій чоловіка звинуватили в грудні 2022 року.

За версією російського слідства, Олександр Марченко прокоментував новини по радіо щодо “СВО” (так росіяни називають свою геноцидальну війну проти українського народу. – Ред.), назвавши війну війною.

Після цього співкамерники написали на Марченка донос.

Правозахисники назвали абсурдним обвинувачення, зокрема, через те, що закон передбачає публічність “дискредитації”. Суд присудив Олександру Марченку 30 тис. рублів штрафу.

З таким рішенням полонений та його адвокати не погодилися. Вони подали апеляційну скаргу на цей вердикт.

“Олександр розповів адвокату, що співробітники нової колонії намагалися змусити інших в’язнів написати проти нього донос – знову створити привід для звинувачення в дискредитації армії РФ. Наче арештанти поки відмовляються, але настрої подібного роду є”, — розповіла об’єднанню дружина бранця.

Якщо протягом року проти Марченка знову порушать справу щодо дискредитації армії РФ, то він може отримати збільшення тюремного ув’язнення на три роки чи або в кращому разі його оштрафують на 700 тис. рублів.

Після етапування до ВК №2 Марченка помістили до камери як злісного правопорушника. Катерина вважає, що адміністрація намагатиметься знайти донощика до липня, коли за рішенням суду закінчиться строк утримання з цим статусом.

“Мало того, співробітники колонії просять нашого адвоката фотографувати всі документи, що він приносить на зустрічі з Олександром: скарги, листи, заплановані апеляції. Адвокат знаходить приводи не робити цього, але запити набувають усе більшої регулярності”, – каже Катерина.

Нагадаємо, суд у російському Краснодарі відправив до колонії суворого режиму на 10 років Марченка в листопаді 2020-го. Згодом цей вирок підтвердив апеляційний суд. Захист українця наголошує, що під час розгляду справи припустилися суттєвих порушень права на справедливий суд, адже адвокатам, наприклад, відмовили в допиті ключових свідків обвинувачення та експертів.

Окрім цього, порушили й вимоги російського кримінального кодексу в частині кваліфікації дій Марченка, а судді проігнорували той факт, що чоловіка фактично викрали з окупованої Донеччини.

Як відомо, у грудні 2019 року Марченко поїхав до окупованого Донецька, щоб подати документи на повернення викраденого автомобіля, який на початку бойових дій залишив у місті на станції технічного огляду. Його затримали бойовики “ДНР” і вибивали з нього свідчення та зізнання в нібито співпраці з СБУ.

Згодом українця передали російським силовикам, які відправили його до Краснодара. В ув’язненні Марченка відмовлялися лікувати. 

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter