У Києві відкрився пункт безкоштовного тестування на ВІЛ західного зразка

Дата: 30 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

У Києві відкрився 29 листопада пункт безкоштовного та конфіденційного тестування на ВІЛ для  різних груп населення “AHF Checkpoint.kiev”, а також запущено мобільний підрозділ пункту.

Про це повідомили у прес-службі представництва фундації АНТИСНІД-США в Україні, яка організувала відкриття пункту.

Формат “чекпоінту” передбачає надання послуг з тестування окремим групам – чоловікам, що мають секс з чоловіками, та споживачам ін’єкційних наркотиків, а також всім іншим категоріям населення.

Інформаційна підтримка роботи AHF Checkpoint.kiev здійснюється за допомогою сайту freeHIVtest.org.ua, де будь-хто може дізнатися про розташування найближчого пункту тестування на ВІЛ у 12 регіонах країни.

“В рамках Європейського тижня тестування на ВІЛ, ми вперше  силами спільноти відкриваємо для різних груп таку можливість. Тестування в нашому пункті буде конфіденційним, безкоштовним та головне, проходитиме в дружній атмосфері. Ми використовуємо всі можливі засоби для швидкого тестування, працюючи як з медичними працівниками, так і зі спільнотами. Все робиться для того, аби стимулювати людей дізнаватись свій ВІЛ статус і  зняти психологічні побоювання перед медичними закладами. Мобільний пункт зможе приїхати навіть в найвіддаленіші точки або працювати на масових заходах. Таким чином не люди з різних груп, зокрема, чоловіки, що мають секс з чоловіками, та споживачі ін’єкційних наркотиків йдуть за тестуванням, а тест сам приходить до людини”, – говорить Аня Жакович, заступник керівника Європейського бюро AHF.

Тестування на ВІЛ проводиться тут з використанням швидких тестів (результат за 15 хвилин) по моделі, яку AHF просуває та підтримує у 37 країнах світу. У то й же час усі процедури відповідають протоколу МОЗ України. Окрім  послуг з тестування на ВІЛ, у пункті надають консультації за принципом “рівний-рівному” для представників ключових категорій населення. Всі без виключення відвідувачі пункту матимуть доступ до безкоштовних презервативів та консультацій з безпечної сексуальної поведінки.

“Україна залишається лідером в Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За національними оцінками в Україні з ВІЛ-інфекцією живе близько 220 тисяч осіб. На обліку перебувають 132 000 ЛЖВ, тобто про свій статус не знають приблизно 40% людей. Люди досі помилково вважають, що якщо вони не вживають ін’єкційні наркотики або не займаються секс-бізнесом, це їх не стосується. На жаль, ВІЛ поширюється і серед інших категорій населення”, – зазначає Наталія Нізова, генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник, додав, що “відкриття пункту тестування реалізується в рамках підписаної мером м. Києва Віталієм Кличком Паризької декларації щодо прискорення дій в подоланні епідемії СНІДу у великих містах для досягнення стратегічних цільових показників ініціативи UNAIDS Fast Track 90 90 90. Таким чином столиця задає приклад регіонам у боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІД”.

Розклад роботи пункту дозволяє отримати послуги з тестування на ВІЛ кожного робочого дня з 09:00 до 19:30 та у суботу з 11:00 до 19:00.

Адреса пункту: м. Київ, вул. Шулявська 5, оф. 10 (AHF Checkpoint.kiev).

Замовити виїзд Мобільного підрозділу для участі у вуличному тестуванні на ВІЛ можливо через електронну форму замовлення на сайті freeHIVtest.org.ua.

Фундацію AHF – AIDS Healthcare Foundation було створено у 1987 в місті Лос-Анджелесі, як невелике громадське об’єднання, члени якого намагалися полегшити страждання людей, що були приречені на смерть від СНІДу.  Натепер, в рамках реалізації комплексних  медичних  програм,  AHF надає догляд, лікування та послуги майже для 650 000 пацієнтів, що живуть з ВІЛ у 37 країнах Африки, Азії, Європи, Латинської і Північної Америки.

Тестування і лікування – це базові компоненти стратегії AHF у боротьбі з епідемією СНІДу в світовому масштабі. У 2015 році послугами з тестування на ВІЛ в рамках глобальної програми тестування AHF скористалися 3 826 649 осіб, було виявлено 113 947 позитивних результати. Більша частина тих, хто отримав позитивний результат тесту, вже зв’язана з лікуванням. Це означає, що у 30-денний термін клієнт звертається до медичної установи, де йому призначають лікування ВІЛ інфекції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter