5 березня в Криму оголосять вирок вірянинові “Свідків Єгови” Артему Герасимову

Дата: 04 Березня 2020
A+ A- Підписатися
Підконтрольний Москві “Ялтинський міський суд” 5 березня о 9:30 оголосить вирок кримчанинові Артему Герасимову, якого окупаційна влада звинувачує в діяльності організації “Свідки Єгови”.
 
Артем Герасимов

Про це з посиланням на відповідне рішення “судді ялтинського міського суду” Володимира Романенка повідомляє видання “Кримський процес”.

11 лютого обвинувачення зажадало для чоловіка шість із половиною років позбавлення волі з відбуванням у колонії загального режиму, один рік обмеження волі та три роки заборони вести певну діяльність.
 
“Ми зробили все можливе, щоб довести, що жодного екстремізму та іншого порушення законів з нашого боку не було. Тільки віра. І звинувачення в суді не змогло в чомусь нас переконати”, – заявив Артем Герасимов після судового засідання.
 
У коментарі “Крим.Реалії” він заявив, що не збирається зраджувати свою віру.
 
“Я сподіваюся, що буде ухвалено найсправедливіше рішення. Для мене воно єдине – це повне виправдання. Тому що не можна судити людину за її віру”, – сказав він.
 
Нагадаємо, 20 березня 2019 року в Ялті формування, яке називає себе “місцевим відділом УФСБ в Республіці Крим”, порушило кримінальну справу за ч. 1 ст. 282.2 щодо Артема Герасимова. Він проводив богослужіння, яке ФСБ трактує як “організацію діяльності екстремістської організації”.
 
Як відомо, Верховний суд Росії 2017 року визнав екстремістськими релігійну організацію “Свідки Єгови“, її сайт та три книги: “Чого насправді навчає Біблія?”, “Наближайся до Єгови” і “Приходь і йди за мною”. Він заборонив роботу організації в Росії та дозволив конфіскувати майно об’єднання. Під заборону потрапили всі кримські організації “Свідків Єгови”, оскільки після окупації в Криму де-факто діє російське законодавство. В Україні цю релігійну організацію не заборонено.
 
Артема Герасимова затримали і доставили для проведення слідчих дій до Сімферополя, після яких з нього взяли підписку про невиїзд. Обшуки відбулися ще за шістьма адресами. 26 березня 2019 року йому висунули звинувачення. 2 жовтня “Ялтинський міський суд” почав слухання справи по суті. Обвинувачення попросило “суд” ув’язнити Герасимова на шість років, ще на рік обмежити кримчанину волю та заборонити йому вести публічну діяльність на три роки. 
 
Також окупаційна влада в Криму інкримінує організацію діяльності релігійного об’єднання “Свідки Єгови” і Ч. 1 ст. 282.2 КК РФ. й Сергієві Філатову та домагається сім років ув’язнення в колонії суворого режиму. Його справу слухає в закритому режимі суддя Марія Єрмакова. 
 
Співробітники ФСБ Росії неодноразово проводили в Криму обшуки та затримання підозрюваних в участі в релігійній організації. 
 
Правозахисний центр “Меморіал” вважає заарештованих “Свідків Єгови” політв’язнями і вимагає припинити переслідування, пов’язані з їхньою релігійною належністю. У серпні 2018 року “Меморіал” визнав політв’язнями 29 прихильників цієї релігійної організації, яких у Росії обвинуватили в екстремізмі.
 
У 2018 році стало відомо, що “Свідки Єгови” подали 37 заяв до європейських судів із зафіксованими фактами порушення прав людини проти одновірців у Росії та Криму. За даними російських журналістів, понад 200 людей через переслідування попросили притулку у Фінляндії
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter