45% українців готові терпіти скруту, але не поступатися своїми правами – дослідження

Дата: 10 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

45% українців готові терпіти матеріальні труднощі, але не поступатися своїми правами. Водночас майже чверть готові поступитися частиною своїх прав та свобод заради добробуту, а близько третини не змогли визначитися з цього приводу.

Про це йдеться в результатах другого загальнонаціонального соціологічного дослідження “Що українці знають та думають про права людини: оцінка змін (2016–2018)”, проведеного фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва у співпраці із Центром інформації про права людини.

Згідно з дослідженням, сприйняття запропонованої дихотомії не є однаковим для всієї країни: найбільш віддане ідеалам свободи населення Донбасу, де 74% опитаних заради особистої свободи та гарантій дотримання всіх громадянських прав готові терпіти певні матеріальні труднощі (в інших регіонах таких від 36% до 48%).

Серед ціннісних пріоритетів українців лишаються свобода (86% респондентів зазначили її як основну цінність), справедливість (70%) та безпека (67%). Водночас така цінність, як толерантність, є важливою лише для чверті опитаних українців.

“Рівень готовності населення до обмеження прав вразливих груп продовжує залишатися доволі суттєвим, і змін за два останні роки тут практично не відбулося. Так, 66% опитаних вважають, що можна обмежувати права наркозалежних людей, 56% – виправдовують обмеження прав колишніх засуджених, 51% – готові до обмежень прав людей із непопулярними політичними поглядами”, – зауважила Ірина Бекешкіна, директорка Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва. Також високий рівень нетолерантності спостерігається щодо ромів та представників ЛГБТ-спільноти (по 47%).

Конфлікт на сході України продовжує впливати на ставлення населення до дотримання прав людини, зазначають автори дослідження. В Україні лишається велика частка тих, хто готовий виправдовувати неправові методи в зоні конфлікту. Рівень прийняття таких методів тим вищий, чим далі людина перебуває від бойових дій. Щодо можливості застосування тортур до ворогів під час бойових дій, то переважна більшість респондентів висловилися проти цього, але кожен десятий опитаний припускає можливість таких дій.

Незмінною лишається пасивність Українців щодо захисту своїх прав, йдеться в дослідженні. З тих осіб, які стикалися із ситуаціями порушення своїх прав, 55% вказали, що вони ніколи не намагалися захищати ці права. Рівень пасивності й зневіри у захисті власних прав є критичним у південному регіоні, де три чверті опитаних заявили, що навіть не пробували захищати власні права.

“На жаль, в Україні половина населення навіть не знають, що їхні права порушуються і що йдеться саме про реалізацію особистих прав, а не примхи державних чиновників”, – пояснює Володимир Яворський, експерт Центру інформації про права людини.

Тривожним залишається високий рівень сприйняття самосуду – 38% опитаних вважають, що самосуд припустимий за певних обставин, а ще 12% – що самосуд на сьогодні є цілком виправданим та прийнятним. Лише половина населення наголошує на неприпустимості таких дій.

Найбільш згадуваним джерелом інформації про права людини залишається телебачення (дві третини опитаних). Друге місце посідають друзі, родичі, колеги (41%), третє – інтернет-сайти (37%), причому згадки про це джерело у порівнянні з листопадом 2016 року збільшилася на 7%.

Перше базове дослідження про права людини в Україні було проведене у 2016 році Центром інформації про права людини та Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та у співпраці з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини. Для розуміння динаміки, змін та загальної ситуації у 2018 році була проведена друга хвиля дослідження: опитування дорослого населення України було проведене з 11 по 24 липня 2018 року. Усього було опитано 1998 респондентів в усіх областях України та в місті Києві, окрім окупованих територій. Максимальна похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter