28 тисяч хворих на туберкульоз отримають допомогу завдяки економії на міжнародних закупівлях

Дата: 10 Березня 2016
A+ A- Підписатися

Попри те, що бюджет на лікування хворих на туберкульоз у 2015 році скоротився, на міжнародних закупівлях вдалося заощадити кошти для додаткових 28 тисяч пацієнтів.

Такі дані наводить БФ “Пацієнти України”.

За словами представників фонду, держава зекономила на ліках 1 мільйон доларів. 

На закупівлю препаратів проти туберкульозу для держпрограм з охорони здоров’я у 2015 році МОЗ виділив 9 мільйонів доларів – ці кошти покривали реальну потребу в ліках лише на 30 %, відповідно до розрахунків Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами.

У лютому Програма розвитку ООН (ПРООН) підписала контракти із 7 компаніями на закупівлю 18 протитуберкульозних препаратів. Загальна вартість договорів — 6,7 млн доларів. За результатами торгів вдалося закупити всі протитуберкульозні лікарські засоби, окрім препарату Моксифлоксацин. Більшість препаратів, які закуплені ПРООН, виявилися дешевшими від цін, за якими МОЗ закуповував препарати у 2014 році. Загалом, з 18 препаратів 15 купили за нижчими цінами.

За даними Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами, орієнтовна вартість курсу лікування одного хворого на чутливий туберкульоз складає 776, 76 грн (за цінами 2015 року), а орієнтовна середня вартість курсу лікування одного хворого на мультирезистентний туберкульоз – 33 304,74 грн. Таким чином додатково 28 тисяч пацієнтів зможуть отримати допомогу.

За даними фонду, держава могла б заощадити понад 3 мільйони доларів, якби в минулому році купила препарати за цінами ПРООН. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter