“24 лютого зміг вивезти сервери, документи та печатки”: як ректор Маріупольського вишу перевіз університет до Києва

Дата: 30 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Ректор Микола Трофименко очолює Маріупольський державний університет та є депутатом міської ради. На початку повномасштабної війни він вивіз усі важливі документи вишу, і зараз університет повністю відновив роботу.

Про це він розповів у програмі “Сніданок з 1+1”.

 
Фото: Микола Трофименко

У перший день повномасштабного вторгнення Микола Трофименко разом з родиною та деякими співробітниками виїхав до Дніпра. Він зміг вивезти з університету всі сервери, правовстановлювальні документи, а також печатки. 

Проте 26 лютого він повернувся до Маріуполя, бо не міг залишити 5 тисяч студентів і працівників без стипендій та заробітної плати, тому особисто приїхав контролювати цей процес. Коли за тиждень він хотів виїхати знову – не вдалося, бо Маріуполь уже був повністю оточений. 

“На початку березня в гуртожитку при університеті лишалося близько ста людей. У них не було можливості виїхати, тому ми домовлялися з різними міжнародними організаціями про постачання продуктів. Комендантка прямо у дворі готувала їжу на вогнищі. З окупованого міста студенти виходили пішки. Іноземних студентів з Азербайджану намагалися звинуватити в тому, що вони служать та були на “Азовсталі”. Коли ця справа набула розголосу, їх відпустили. Зараз вони вже вдома”, – каже Трофименко. 

Чоловік теж зміг виїхати неофіційним “зеленим коридором” 15 березня. На російських блокпостах він проходив фільтрацію: його допитували щодо того, ким він працює та як ставиться до “Азова”. 

Фото: 1+1

За декілька днів після того, як ректору вдалось евакуюватися, університет повноцінно запрацював в онлайн-форматі. Керівництво тимчасово перебуває в Київському національному університеті будівництва та архітектури. 

“Практично 90% персоналу та студентів виїхали з Маріуполя. Деякі з них залишилися в Україні, інші – виїхали за кордон. Нині ми відновили всі процеси: студенти навчаються, деякі вже склали державну атестацію. Хтось уже незабаром отримає диплом, хтось відновлює документи про освіту. Ми прагнемо перевезти з Маріуполя найбільшу цінність нашої держави – людей”, – ділиться Трофименко.

Також він заявив, що російські окупанти поширюють фейк щодо відновлення роботи Маріупольського державного університету. 

“Це просто намагання ввести абітурієнтів та здобувачів вищої освіти в оману. Вони хочуть створити гарну картинку, ніби люди там залишаються з власної волі. Їхня головна мета – утримати всіх там. Тому звідти так важко виїхати, через усі ці блокпости, фільтрацію”, – розповідає ректор. 

Після перемоги заклад вищої освіти повернеться до Маріуполя. Попри те що корпуси університету наразі зруйновано, Трофименко переконаний, що незабаром студенти знову ходитимуть на пари в Маріупольський державний університет. Але не всі. Ректору наразі відомо про вісім загиблих студентів та стільки ж викладачів.

Нагадаємо, жителька Маріуполя Олена Верескун також змогла вивезти під обстрілами російських військових з міста на Тернопільщину хворого чоловіка та освітній заклад, очільницею якого вона є. Після переїзду на Тернопільщину Верескун відновила освітній процес електромеханічного технікуму й нині намагається віднайти своїх студентів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter