18 країн Ради Європи хочуть долучитися до справи “Україна проти РФ” – Мінюст

Дата: 17 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

18 держав-членів Ради Європи заявили про намір долучитись у Європейському суді з прав людини до справи “Україна проти Росії”.

Про це повідомляють у Міністерстві юстиції.

Джерело: AFP

“Десятий позов України в ЄСПЛ не тільки про звірства Росії. Ця справа про верховенство права та забезпечення колективного гарантування прав та свобод людини у Європі. Саме тому Міністерство юстиції України ініціювало питання підтримки іншими державами-членами Ради Європи міждержавної заяви України проти Російської Федерації”, – зазначила заступник міністра юстиції Ірина Мудра.

Наразі клопотання про приєднання до справи вже подали Ірландія, Швеція, Бельгія, Польща, Естонія, Чехія, Німеччина, Литва, Латвія, Нідерланди, Іспанія, Франція, Словаччина, Хорватія, Італія та Румунія.

“За останні тижні спостерігаємо суттєву активізацію держав у приєднанні до десятого позову України. Якщо ще на кінець серпня ЄСПЛ повідомив лише про чотири такі клопотання, то вже сьогодні, 16 вересня 2022, 18 держав-членів Ради Європи повідомили про намір долучитись до справи “Україна проти Росії (Х)” – зазначила Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко.

Велика Британія також планує доєднатися до справи. ЄСПЛ надав британському уряду додатковий час до 11 жовтня для відповідного звернення. У Люксембурзі також зазначили, що звернуться до суду найближчим часом.

Ці держави можуть долучитися до міждержавної справи України на підставі статті 36 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Нагадаємо, що понад чотири десятки країн підтримали подання Україною позову проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. 

Раніше ZMINA повідомляла, що в березні Міжнародний суд ООН у Гаазі ухвалив рішення в справі про війну Росії проти України: зобов’язав її негайно припинити вторгнення в Україну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter