Латвія підтримала позов України до Міжнародного суду ООН проти Росії

Дата: 26 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Латвія подала до Секретаріату Міжнародного суду ООН заяву про вступ у справу України проти Росії, яка стосується звинувачень у геноциді за Конвенцією 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього (Україна проти Російської Федерації).

Про це повідомила суддя Європейського суду з прав людини від України Ганна Юдківська.

Фото: ICJ-CIJ / UN Photo

Як пояснила суддя, згідно зі статутом суду, коли йдеться про тлумачення конвенції, учасниками якої є інші держави, ніж ті, що беруть участь у справі, кожна з цих держав має право вступити в процес. У цьому разі тлумачення, надане рішенням суду, буде так само обовʼязковим для них.

Уряд Латвії зазначив, що країна “має прямий інтерес у тлумаченні, яке може бути внесене до цієї угоди в рішенні суду під час розгляду“. Також було зазначено, що Латвія бажає подавати свої пояснення щодо тлумачення конвенції як по суті, так і щодо юрисдикції. Наразі урядам України і РФ запропоновано надати письмові зауваження щодо заяви Латвії.

Нагадаємо, що понад чотири десятки країн підтримали подання Україною позову проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. 

Раніше ZMINA повідомляла, що в березні Міжнародний суд ООН у Гаазі ухвалив рішення в справі про війну Росії проти України: зобов’язав її негайно припинити вторгнення в Україну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter